Economice

Ziua și recordul: Nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot în România. 3.083 lei/MWh.

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, 24 august 2022, este de 3.083 lei/MWh, sau 631 euro/MWh. Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București.
Precedentele două recorduri de preț au fost stabilite tot în această lună, iar ultimul chiar ieri. Prețul de închidere al PZU ști pentru energia tranzacționată cu livrare în 23 august a fost de 3.008 lei/MWh, sau 616 euro/MWh.

Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi mâine în intervalul orar 20.00 (oră CET, 4.152 de lei/MWh).

Ziua precedentă, în același interval orar cu cel mai mare preț, a fost de 3.879 de lei/MWh.
Prețul spot de la noi este este peste cel din Bulgaria (570 de euro), situație cu care ne-am obișnuit în ultimele zile, și cu doar un euro sub cel din Ungaria (635 de euro).

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.

În iulie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai. Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, creștere care s-a suprapus oricum pe o bază ridicată. Comparativ cu prețul lunar de acum un an în iulie, cel înregistrat acum este de aproape patru ori mai mare (3,8 ori) – în iulie 2021, prețul de închidere al PZU a fost de 474 lei/MWh.

Prețuri uriașe în toată Europa

Prețurile spot sunt mari în toată Europa. Prețuri de 600 de euro/MWh și peste sunt înregistrate pe cele mai mari piețe din UE, Germania și Franța, pentru a doua zi la rând.

De asemenea, prețuri identice cu cele din România sunt pe majoritatea piețelor spot din Europa centrală. Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt de peste  trei ori mai mici (187 euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețul energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code