Flux-stiri

Blocaj în Marea Neagră. Ucraina critică exercițiile militare efectuate de Rusia

  • Ucraina a criticat joi exerciţiile navale ruseşti în apropierea coastei sale sudice, afirmând că prezenţa navelor de război face parte dintr-un „război hibrid”.
  • Blocajul va fi la cea mai largă scară din ultimii opt ani, potrivit lui Andrii Klymenko, membru al Institutului ucrainean de studii strategice la Marea Neagră.
  • Rusia a declarat că şase nave de război au sosit la Sevastopol, în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Ucraina a criticat joi exerciţiile navale ruseşti în apropierea coastei sale sudice, afirmând că prezenţa navelor de război face parte dintr-un „război hibrid” care face practic imposibilă navigaţia în Marea Neagră şi Marea Azov.

Într-o declaraţie a ministerului de externe, Ucraina susține că acţiunile Rusiei „arată un dispreţ flagrant faţă de regulile şi principiile dreptului internaţional” şi că Kievul va colabora cu ţările partenere pentru a pregăti un răspuns, relatează Reuters.

„Astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse, ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei, sunt inacceptabile. Aceasta este o complicaţie semnificativă şi nejustificată a transportului maritim internaţional, în special a comerţului, care poate provoca consecinţe economice şi sociale complexe, în special pentru porturile din Ucraina”, se arată în declaraţie.

Blocajul va fi la cea mai largă scară din ultimii opt ani, potrivit lui Andrii Klymenko, membru al Institutului ucrainean de studii strategice la Marea Neagră. El a spus că Rusia a emis avertismente în Marea Neagră şi în Marea Azov în perioada 13-19 februarie pentru exerciţii de tragere cu rachete şi tunuri.

Moscova organizează luna aceasta exerciţii navale în Marea Neagră, în acelaşi timp cu exerciţii terestre la nord de Ucraina, în Belarus, parte a unei demonstraţii de forţă despre care Occidentul spune că ar putea fi un precursor al unei invazii, ceea ce Moscova neagă.

Rusia a declarat că şase nave de război au sosit la Sevastopol, în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Ucraina acuză de mult timp Rusia că încearcă să sugrume comerţul din porturile sale sudice prin montarea a ceea ce numeşte blocade de facto. Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de oţel, cereale şi ulei de floarea-soarelui, efectuează exporturi prin porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov – Odessa, Pivdeny, Chornomorsk, Kherson, Mariupol şi Berdyansk.

The post Blocaj în Marea Neagră. Ucraina critică exercițiile militare efectuate de Rusia appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code