Flux-stiri

Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record. Ultima șansă a lumii de a limita încălzirea globală

fabrici poluante in bangladeshfabrici poluante in bangladesh

Concentraţiile de gaze cu efect de seră au atins anul trecut un nivel record, iar lumea este „departe de obiectivele climatice”, a declarat luni agenţia meteorologică a ONU, conform Reuters.

Un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale a arătat că nivelurile de dioxid de carbon au urcat la 413,2 părţi pe milion în 2020, crescând mai mult decât rata medie din ultimul deceniu, în ciuda unei scăderi temporare a emisiilor în timpul blocajelor COVID-19.

Secretarul general Petteri Taalas a declarat că ritmul actual de creştere a gazelor care captează căldura va duce la creşteri ale temperaturii „cu mult peste” obiectivul Acordului de la Paris din 2015, de 1,5 grade Celsius peste media preindustrială în acest secol.

„Ne-am îndepărtat cu mult de drumul cel bun. Trebuie să ne revizuim sistemele industriale, energetice şi de transport şi întregul nostru mod de viaţă”, a adăugat el, cerând o „creştere dramatică” a angajamentelor la conferinţa COP26 care începe duminică.

Oraşul scoţian Glasgow va fi gazda discuţiilor privind clima, care ar putea fi ultima şansă a lumii de a limita încălzirea globală la limita superioară de 1,5-2 grade Celsius stabilită în Acordul de la Paris.

Mizele pentru planetă sunt uriaşe, printre care se numără impactul asupra mijloacelor de trai din întreaga lume şi stabilitatea viitoare a sistemului financiar global.

Până în prezent, ţările bogate nu au reuşit să îşi respecte promisiunea făcută în 2009 de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice în ţările mai sărace până în 2020.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor a arătat că pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de zero emisii nete de dioxid de carbon vor fi necesare investiţii în tranziţia ecologică în valoare de 2-3% din producţia mondială în fiecare an până în 2050, cu mult mai puţin decât costul economic al inacţiunii.

La Londra, activiştii pentru climă şi-au reluat campania de blocare a drumurilor principale, perturbând traficul în districtul financiar al oraşului.

The post Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record. Ultima șansă a lumii de a limita încălzirea globală appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code