Flux-stiri

LIVE UPDATE. 411 zile de invazie rusă. Scandalul documentelor divulgate ale Pentagonului: Experţii sunt de părere că sursa scurgerii de documente secrete este cineva din SUA

  • Documentele Pentagonului au oferit o imagine rară a modului în care SUA spionează atât aliații, cât și inamicii.
  • De asemenea, Statele Unite ar fi spionat Rusia dar și Ucraina.
  • Anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, au mai spus oficialii americani, care au precizat că investigația se află în fază incipientă.

UPDATE ORA 01:00 Documente divulgate: Rusia era cât pe ce să doboare un avion britanic în septembrie

Documente divulgate de Pentagon au descris interceptarea de către Rusia a unui avion de supraveghere britanic RC-135, la sfârșitul lunii septembrie, ca fiind „aproape doborâtă” , a relatat Washington Post, citează baha News.

Anterior, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, i-a informat pe legislatorii britanici că un avion rus a lansat o rachetă în apropierea avionului britanic, dar a adăugat că partea rusă a recunoscut incidentul și l-a atribuit unei „defecțiuni tehnice” .

Între timp, Washington Post a precizat că documentele scurse indică, de asemenea, că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ar fi ordonat piloților americani să nu zboare în apropierea Crimeei după doborârea unei drone americane în Marea Neagră în luna martie. Vineri, Departamentul de Justiție al SUA a lansat o anchetă privind scurgerile de documente clasificate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din Statele Unite, scrie Reuters.

Oficialii spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa, sugerează că acestea au fost scurse de un american, şi nu de un aliat.

Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, deoarece multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor” , a declarat Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului, într-un interviu acordat Reuters.

Cei care se ocupă de anchetă analizează ce motivaţii ar avea un oficial american sau un grup de oficiali americani pentru a scurge informaţii atât de sensibile, a declarat una dintre sursele cu care a vorbit Reuters. Oficialul a mai spus că anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, de la un angajat nemulţumit până la o ameninţare din interior care a vrut în mod activ să submineze interesele de securitate naţională ale SUA.

Oficialii americani au declarat că ancheta se află în faza incipientă, iar cei care o conduc nu au exclus posibilitatea ca în spatele scurgerii de informaţii să se afle elemente pro-ruse. În orice caz, este considerată una dintre cele mai grave breşe de securitate de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks în 2013.

În urma dezvăluirii scurgerii de informaţii, Reuters a analizat peste 50 de documente etichetate „Secret” şi ,,Top Secret” care au apărut pentru prima dată luna trecută pe diverse platforme de social media, începând cu Discord şi 4Chan. Deşi unele dintre documente au fost postate cu săptămâni în urmă, existenţa lor a fost raportată pentru prima dată vineri de The New York Times.

The post LIVE UPDATE. 411 zile de invazie rusă. Scandalul documentelor divulgate ale Pentagonului: Experţii sunt de părere că sursa scurgerii de documente secrete este cineva din SUA appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 32 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code