Flux-stiri

Spectacol planetar. Conjuncţia Venus-Jupiter va putea fi admirată la sfârşitul lunii aprilie

Jupiter și VenusJupiter și Venus

  • Venus şi Jupiter vor părea să se atingă pe cer la sfârşitul lunii aprilie, deşi se află de fapt la milioane de kilometri distanţă.
  • Cele două planete vor apărea cel mai aproape una de cealaltă pe 30 aprilie, cu Venus la 0,2 grade sud de Jupiter.
  • Până la 1 mai, planetele îşi vor fi continuat traiectoria şi vor părea că se depărtează mai mult, văzute de pe Pământ.

Venus şi Jupiter vor părea să se atingă pe cer la sfârşitul lunii aprilie, deşi se află de fapt la milioane de kilometri distanţă.

Conjuncţia Venus-Jupiter are loc aproximativ o dată pe an, dar anul acesta cele două planete vor apărea semnificativ mai aproape decât de obicei, a declarat Patrick Hartigan, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea Rice din Houston. 

O conjuncţie este atunci când două planete par să se atingă pe cer, văzute de pe Pământ, potrivit NASA. Ultima dată când cele două planete au fost mai apropiate decât conjuncţia din acest an a fost în august 2016, deşi a fost mai greu de văzut, deoarece erau aproape de Soare, potrivit lui Hartigan. În nopţile premergătoare conjuncţiei, luna va deveni încet-încet mai puţin vizibilă, pe măsură ce va face tranziţia către o lună nouă pe 30 aprilie, potrivit NASA. 

Deşi conjuncţia are loc la sfârşitul lunii, telespectatorii pot vedea deja cele două planete apropiindu-se încet una de cealaltă. Pe 27 aprilie, ele se vor afla la o distanţă de 3,2 grade, potrivit EarthSky. Marte şi Saturn se vor alinia aproximativ la nord de Venus şi Jupiter, potrivit EarthSky, ceea ce înseamnă că astronomii vor putea vedea patru planete în timp ce urmăresc conjuncţia.

Alinierea înseamnă că planetele formează o linie între ele, dar nu apar semnificativ de apropiate una de cealaltă, ca la o conjuncţie, potrivit CNN

Venus şi Jupiter sunt, de obicei, cele mai strălucitoare două planete de pe cer, aşa că pot oferi un adevărat spectacol atunci când sunt în conjuncţie strânsă. Este o privelişte frumoasă şi uşor de văzut pentru toată lumea”, a declarat Hartigan.

Cum puteţi vedea conjuncţia

Dimineaţa devreme, între 30 aprilie şi 1 mai, va fi o oportunitate excelentă de observare, potrivit EarthSky, şi nu veţi avea nevoie de un telescop pentru a le vedea. 

În emisfera nordică, privitorii ar trebui să se uite de-a lungul orizontului de sud-est imediat ce începe să se lumineze de ziuă, dar cât timp este încă suficient de întuneric pentru a vedea unele stele, a spus Hartigan. Observatorii din emisfera sudică vor putea, de asemenea, să vadă conjuncţia în aceleaşi condiţii, cu excepţia faptului că Venus şi Jupiter vor apărea deasupra orizontului estic, a precizat EarthSky. 

Spre deosebire de emisfera nordică, Venus va apărea deasupra lui Jupiter pe 30 aprilie şi sub Jupiter pe 1 mai în emisfera sudică, potrivit lui Hartigan. Deoarece Luna nu va fi luminată, vor fi mai uşor de văzut cele două planete aproape atingându-se pe cer. Asta atâta timp cât cerul este senin, deoarece vremea nefavorabilă ar bloca vederea conjuncţiei.

The post Spectacol planetar. Conjuncţia Venus-Jupiter va putea fi admirată la sfârşitul lunii aprilie appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code