Flux-stiri

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție dificilă

Aderarea Finlandei și Suediei la NATOAderarea Finlandei și Suediei la NATO

  • Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție militară dificilă în Marea Baltică.
  • Cei doi vecini nordici, care ambii au granițe lungi la Marea Baltică, au solicitat luna trecută să se alăture alianței militare pe fondul preocupărilor de securitate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, deși se confruntă cu obiecții din partea Turciei.
  • Unirea lor ar însemna ca coasta Mării Baltice, cu excepția unor scurte fâșii din jurul orașelor rusești Kaliningrad și Sankt Petersburg, să fie încercuită de membrii NATO.

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție militară dificilă în Marea Baltică, a declarat sâmbătă generalul american Mark Milley, în timpul unei vizite la Stockholm înaintea unui exercițiu militar.

„Deci, dintr-o perspectivă rusă, va fi foarte problematic pentru ei, din punct de vedere militar și ar fi foarte avantajos pentru NATO”, a spus Milley, președintele Statului Major Comun.

„Marea Baltică este foarte importantă din punct de vedere strategic, este una dintre marile căi maritime ale lumii”, a adăugat Milley.

El a vorbit la o conferință de presă comună cu omologul său suedez, premierul suedez și ministrul suedez al apărării, înaintea unui exercițiu anual NATO în Marea Baltică la care participă Suedia și Finlanda.

Cu speranțele Suediei și Finlandei de a adera la NATO, războiul din Ucraina a declanșat chiar genul de extindere a alianței la granițele Rusiei pe care invazia președintelui Vladimir Putin a încercat să-l împiedice.

Putin a declarat luna trecută că nu există nicio amenințare pentru Rusia dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, deși a avertizat că Moscova va răspunde dacă alianța condusă de SUA va consolida infrastructura militară a noilor membri nordici.

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a descris vizita militară a SUA drept o demonstrație concretă a asigurărilor pe care președintele Joe Biden le-a oferit ei și președintelui finlandez Sauli Niinisto atunci când au plecat la Washington în mai.

„Acesta este un semnal puternic pentru lume. Și de asemenea, arată că asigurările de securitate asupra cărora președintele Biden a fost foarte deschis la Casa Albă sunt de fapt, urmate de acțiuni concrete”, a spus ea.

The post Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție dificilă appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code