Flux-stiri

Ambasadoarea Franței în România: În pandemie am constatat o creștere a inegalităților. Doar Dumnezeu știe dacă suntem în măsură să gestionăm riscurile!

  • E.S. Laurence Auer: „Am obiceiul să spun că, înainte de criza pandemiei, ziceam că există subiecte care țin de competența națională, de care nu ne atingem. S-au schimbat complet regulile!”.
  • E.S. Laurence Auer: „Europa a fost construită pe un model de valori de solidaritate”.
  • E.S. Laurence Auer: „Demografia este într-un punct de reală reflecție, inclusiv în Franța”.
  • E.S. Laurence Auer: „Femeile franceze nășteau mai mulți copii decât media europeană, dar, din păcate, asta este pe cale să se schimbe”.

E.S. Laurence Auer a vorbit în cadrul emisiunii InSecuritate, de la Aleph News despre planul președintelui Emmanuel Macron, Franța 2030. Totodată, invitata lui Bogdan Nicolae a devoalat care sunt provocările Franței, dar și ale Europei, ținând cont de crizele care se suprapun crizei pandemice.

Această înlănțuire a crizelor au potențial de a distruge ordinea globală? Este pregătită Franța – care în 2022 va deține Președinția Uniunii Europe – să schimbe viziunea și să dea o altfel de direcție?

E.S Laurence Auer: „Nu ne rămâne decât să redevenim liderul unei noi viziuni a lucrurilor”

„Deci, vorbim despre un plan foarte mare de relansare a investițiilor publice, o sută de miliarde de euro. Ideea este aceea că, între 2020-2022, am avut planul relansării europene, vedem asta în România cu PNRR-ul, dar de acum înainte era necesar pentru o țară ca Franța care a făcut toate aceste dezvoltări economice pe marile proiecte – vă amintesc că, în anii 60, erau TGV-ul, centralele nucleare – de a reclădi o viziune de viitor. O viziune de viitor puțin diferită, nu doar o viziune industrială, o viziune într-un final mai verde, cu o economie cu emisii scăzute de carbon, o tranziție ecologică, de asemenea cu un plan pentru industria mare.
După cum se știe, Franța a fost una dintre primele țările care a beneficiat de PAC, politica agricolă comună și nu ne rămâne decât să redevenim liderul unei noi viziuni a lucrurilor. Ne va interesa mult și părerea țărilor prietene, aliate, dar în principal este un plan francez care va aduce investiții publice, dar și o reflecție publică-privată. Spre exemplu, pe zona digitală, cu siguranță vom căuta investiții private.”

E.S. Laurence Auer: „În ochii președintelui Macron, nu poate fi vorba niciodată despre Franța fără partenerii săi principali”

„Pentru că, dacă priviți structura investițiilor, structura comerțului, suntem pe deplin legați în Europa. Așadar, există un proces dublu. La nivel european, să protejăm, ceea ce până aici a fost prea mult, mă refer la o platformă digitală sau la toate aceste industrii care nu țin cont de schimbările climaterice. Trebuie să ne gândim la o economie care să fie mai responsabilă din acest punct de vedere și asta se face pe plan mondial și la piața europeană. Noi suntem astăzi pe piața europeană. Am obiceiul să spun că, înainte de criza pandemiei, ziceam că există subiecte care țin de competența națională, sănătatea, educația, de care nu ne atingem. Astăzi, ce rămâne pe plan național? S-au schimbat complet regulile! Anterior, înainte de criză, se spunea că tot ceea ce privește circulația trebuie să fie reglementat pe plan european. Spre exemplu, consumatorii, călătorii. Dar ceea ce nu circulă, rămâne de competența națională.
Cu criza pandemică, suntem pe cale să creăm chiar și agenții care adună laolaltă eforturile de cercetare în tot ceea ce înseamnă prevenție, securitate civilă, răspunsul la criză. Era necesar pentru o țară ca Franța să reflecteze, de asemenea, la ceea ce rămâne din aprecierea franceză și pentru ca mesajul să ajungă și la restul lumii. În 2030, vorbim despre un plan pentru Franța, dar într-o interacțiune completă, mai ales cu țările europene care ne sunt aproape.”

E.S. Laurence Auer: „Nu plătim mai mult pentru electricitate în România decât în Franța, plătim mai puțin”

,,Am constatat în timpul crizei pandemice, o creștere a inegalităților și asta este un factor de risc. Și doar Dumnezeu știe dacă suntem în măsură să gestionăm riscurile, acum când avem o criză sanitară, avem o criză energetică. Vă reamintesc că este o adevărată provocare pentru toate industriile, dar în plus știm foarte bine că există un risc social. Nu plătim mai mult pentru electricitate în România decât în Franța, plătim mai puțin. De fapt, energia este mai ieftină, dar, într-o țară în care inegalitățile sunt mari sau într-o țară în care populația are deja un nivel de trai mai scăzut, creșterea prețului la energie și electricitate are un impact mult mai mare asupra nivelului de viață. Deci, în mare, este unul dintre factorii de care este necesar să ținem cont pe viitor atunci când vorbim despre inegalități sociale, iar planul european să aibă un fel de reflecție asupra unui minimum de garanții pentru că Europa a fost construită pe asta: este un model de valori de solidaritate. (…) Așa că da, fracturile lucrează, da, demografia este într-un punct de reală reflecție, inclusiv în Franța. În Franța, am avut un flux de nașteri care ne-a permis să ne reînnoim populația și prin urmare nu a existat ani de zile nicio dificultate reală cu demografia franceză. Femeile franceze nășteau mai mulți copii decât media europeană, dar, din păcate, asta este pe cale să se schimbe și trebuie să avem o reflecție asupra demografiei…”

E.S. Laurence Auer: „Nu cred că problema democrației va fi lăsată în aer în proiectul european”

Cu toate crizele care se acumulează în Europa, avem încă o criză a democrației?

,,Este, dimpotrivă, una dintre valorile fundamentale care ne-au fost date. La ultimul Consiliu European unde s-a discutat o zi întreagă despre criza energetică, s-a discutat o întreagă dimineață despre aplicarea mecanismelor privind statul de drept. Am speranța că ceea ce caracterizează modelul european este mai degrabă democrația.
Și ceea ce am lansat în cadrul conferinței despre viitorul Europei este evident, nu pentru a impune acest model, dar să reflectăm asupra unui al doilea element care este foarte important și care este sentimentul apartenenței, pentru ca cetățenii să înțeleagă de ce democrația și de ce este necesar să participe și ei la acest proces de construcție al democrației europene. Nu este un lucru chiar atât de simplu”, conchide E.S. Laurence Auer, invitată în cadrul emisiunii InSecuritate, de la Aleph News.

The post Ambasadoarea Franței în România: În pandemie am constatat o creștere a inegalităților. Doar Dumnezeu știe dacă suntem în măsură să gestionăm riscurile! appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code