Flux-stiri

Aproape jumătate de angajații centralei nucleare de la Cernobîl au putut părăsi centrala pentru prima dată de la începutul invaziei în Ucraina

  • Aproximativ jumătate din personalul care a lucrat fără întrerupere la instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl, de când forțele rusești au preluat controlul asupra sitului luna trecută, a fost înlocuit de alți angajați ucraineni.
  • De la începutul invaziei, uzina și-a pierdut conexiunea la rețeaua electrică după ce luptele din regiune au deteriorat un cablu electric.
  • La Cernobîl a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume în 1986, când unul dintre cele patru reactoare a explodat și a lăsat scurgeri de material radioactiv în mediul înconjurător.

Aproximativ jumătate din personalul care a lucrat fără întrerupere la instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl, de când forțele rusești au preluat controlul asupra sitului luna trecută, a fost înlocuit de alți angajați ucraineni, a anunțat duminică organismul de supraveghere nucleară al ONU.

În urmă cu mai bine de trei săptămâni, forțele rusești au preluat controlul asupra instalațiilor de gestionare a deșeurilor din apropierea centralei nucleare, acum dezafectată, care a fost locul celui mai grav accident nuclear din lume, în 1986.

Aproximativ 200 de angajați în schimburi și membri ai Gărzii Naționale ucrainene au rămas blocați la centrală din 24 februarie, prima zi de război dintre Rusia și Ucraina, când trupele rusești au pus stăpânire pe Centrala nucleară.

În condițiile în care partea rusă nu a putut să le garanteze siguranța în cazul în care ar fi încercat să părăsească centrala, muncitorii au rămas blocați, fără alimente și medicamente. Aceștia au fost nevoiți să doarmă pe tot ce au găsit, pe podea, pe mese și pe câteva paturi mici de campanie, relatează sursa citată.

De la începutul invaziei, uzina și-a pierdut conexiunea la rețeaua electrică după ce luptele din regiune au deteriorat un cablu electric.

Schimbul care se întâmpla să lucreze în acel moment a fost de atunci în permanență la datorie și nu a putut să se rotească, ceea ce, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a reprezentat o amenințare tot mai mare la adresa siguranței, deoarece erau epuizați și lucrau sub o presiune extremă. Aceasta a solicitat de multe ori înlocuirea lor, informează Reuters.

Au fost acolo mult prea mult timp. Sper sincer că personalul rămas din acest schimb poate, de asemenea, să se rotească în curând”, a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi, citat într-o declarație a AIEA publicată duminică seara.

Potrivit Agenției, personalul care a lucrat la Cernobîl și-a „îndeplinit sarcinile importante de lucru în condiții extrem de stresante și obositoare, în prezența unor forțe militare străine și fără o odihnă adecvată”, a declarat AIEA, adăugând că autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a informat-o că rotația a început duminică dimineața.

Este o evoluție pozitivă – deși așteptată de mult timp – faptul că o parte din personalul de la (Cernobîl) a făcut acum rotația și s-a întors la familiile lor. Ei merită tot respectul și admirația noastră pentru că au lucrat în aceste circumstanțe extrem de dificile”, a declarat Grossi.

La Cernobîl a avut loc cel mai grav dezastru nuclear din lume în 1986, când unul dintre cele patru reactoare a explodat și a lăsat scurgeri de material radioactiv în mediul înconjurător.

Centrala a continuat să funcționeze până în anul 2000, când a fost, în cele din urmă, dezafectată.

The post Aproape jumătate de angajații centralei nucleare de la Cernobîl au putut părăsi centrala pentru prima dată de la începutul invaziei în Ucraina appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code