Flux-stiri

Aurora boreală ar putea fi văzută din România. Când și unde poate fi văzut fenomenul extraordinar

aurora borealaaurora boreala

  • Aurora boreală ar putea fi văzută în România.
  • Fenomenul ar putea fi vizibil din câteva județe din nordul țării.
  • Aurora boreală ar putea fi văzută în această noapte.

„Aurora Boreală ar putea fi PARȚIAL vizibilă din nordul României, în intervalul 30.10, ora 21:00 – 31.10, ora 03:00, în zonele zonele deluroase și montane din nordul țării (județele Maramureș, Bistrița, Harghita) – șanse 35-60%”, spun cei de la Severe Weather Alert – România.

Meteorologii spun că aurora boreală poate fi văzută în România din zone ferite, spre nord.

„Mare parte a luminilor vor fi sub linia orizontului (fenomenul va avea maximul la 48-50° lat. N magnetică), dar se pot observa scurte licăriri ale culorilor în depărtare. Condițiile meteorologice vor fi perfecte (cer senin), așa că nu rămâne decât să avem puțin noroc și multă răbdare. Datorită distanței semnificative dintre arealul cu vizibilitate maximă a fenomenului și coordonatele țării noastre, nu vom fi martorii unor scene spectaculoase, precum cele surprinse în Alaska, Norvegia sau Finlanda. În cel mai fericit caz, cei norocoși vor avea o vedere asemănătoare celei Harghita, martie 2015 (Foto: Attila Munzlinger)”, spune sursa citată.

Aurorele boreale sunt vizibile cu ochiul liber, având în vedere faptul că în situația dată luminile vor fi „șterse” și departe în orizont, specialiștii recomandă fotografierea cu timpi lungi de expunere, pentru a surprinde, pe cât posibil, spectacolul culorilor.

De ce este vizibilă aurora boreală în România?

Potrivit sursei citate, pe data de 28 octombrie, o erupție solară semnificativă a fost urmată de ejecția masei coronale, cu o viteză de 973 km/s.

„Astfel, variațiile majore ale vântului solar au provocat o puternică furtună geomagnetică la nivelul Terrei. Electronii eliberați parcurg traseul câmpului magnetic al Pământului până la cei doi Poli, unde se ciocnesc cu atomii și moleculele de oxigen și azot din atmosfera superioară. În acest fel, electronii își transferă energia în atmosferă, excitând atomii și moleculele în energii superioare. În momentul relaxării în stări de energie inferioară, își eliberează energia sub formă de lumină. Aurora se formează de obicei la 80 până la 500 km deasupra suprafeței Pământului”, explică sursa citată.

The post Aurora boreală ar putea fi văzută din România. Când și unde poate fi văzut fenomenul extraordinar appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code