Flux-stiri

Berlusconi se întoarce. Ar putea candida pentru funcția de președinte

Berlusconi are coronavirus. Detalii despre starea de sănătate a fostului premier al ItalieiBerlusconi are coronavirus. Detalii despre starea de sănătate a fostului premier al Italiei

  • Silvio Berlusconi nu neagă deloc zvonurile tot mai insistente din presa italiană potrivit cărora țintește funcția de președinte.
  • Posibila sa candidatură e, deja, atacată printr-o petiție.
  • Președintele țării trebuie să fie garantul Constituției, numai că Berlusconi s-a dovedit a fi garantul corupției și al prostituției, susțin cei care au lansat petiția.

La începutul anului viitor, Parlamentul italian va alege un nou președinte. Și cursa tocmai ce s-a încins. Silvio Berlusconi, la 85 de ani, trecut prin scandaluri sexuale, acuzat de evaziune fiscală și condamnat, îmbolnăvit de COVID cu o formă severă, nu neagă deloc zvonurile tot mai insistente din presa italiană potrivit cărora țintește funcția de președinte.

O posibilă candidatură a lui Berlusconi pentru funcția de președinte e la fel de controversată precum personalitatea și istoria sa de viață. Miliardarul rămâne cel mai longeviv premier al Italiei de după Al Doilea Război Mondial, dar și cel mai scandalos personaj într-o astfel de poziție publică: mogulul media a fost exclus, temporar, din viața publică prin interdicția de a mai deține funcții în stat, după ce a fost condamnat de evaziune fiscală în 2013, iar pentru celebrele sale petreceri sexuale “bunga bunga” încă are un dosar pe rol. Posibila sa candidatură e, deja, atacată printr-o petiție. Ziarul Fatto Quatidiano a lansat o petiție prin care să-i convingă pe parlamentari să nu-i dea votul lui Berlusconi.

Până în acest moment, petiția a fost semnată de aproape 190 de mii de italieni.

„Garantul corupției și al prostituției”

Jurnaliștii italieni, explicând lansarea petiției spun că președintele țării trebuie să fie garantul Constituției, numai că Berlusconi s-a dovedit a fi, spun ei, garantul corupției și al prostituției. Ziarul reface lista problemelor de moralitate și legalitate pe care fostul premier le are la activ și conchide că din toate aceste motive, controversatul politician nu poate sta în fruntea Republicii italiene.

Totuși, jocurile și alianțele politice sunt în toi. Chiar dacă analiștii italieni spun că o personalitate atât de explozivă ca a lui Berlusconi are puține șanse de a strânge suportul necesar. Mai ales că președintele Italiei e un arbitru activ în viața politică a țării, la care se apelează constant. Președintele e cel care trebuie să rezolve crizele guvernamentale, nu să le provoace.

Candidatul care câștigă funcția de președinte are nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, iar dacă niciun candidat nu le obține după trei runde de vot, se coboară numărul voturilor de care e nevoie: 50% plus unul. Deja, această aritmetică se arată extrem de complicată pentru orice candidat, într-un climat politic extrem de divizat, motiv pentru care unii analiști politici din Italia susțin că Berlusconi nu va intra în cursă ca să câștige, ci ca să își arate, încă o dată, importanța. Să devină un personaj vital în alegerea viitorului președinte al Italiei, să negocieze ceea ce se consideră că nu se mai poate negocia.

Oricât de multe semne de întrebare sunt legate de alegerea viitorului președinte, un singur lucru e cert. La 85 de ani, Silvio Berlusconi nu se duce la pensie. Lista controverselor care-l caracterizează, încă se mai scrie.        

The post Berlusconi se întoarce. Ar putea candida pentru funcția de președinte appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code