Flux-stiri

Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam anunță despărțirea de Moscova

BisericăBiserică

  • Acesta este primul caz cunoscut de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei a unei biserici occidentale din cauza invaziei din Ucraina.
  • Biserica ortodoxă rusă din Amsterdam a criticat rolul Rusiei în război încă de la începutul invaziei.
  • Clerul parohiei de la Haga a declarat că a cerut să se alăture Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

Biserica Ortodoxă din Amsterdam, Olanda şi-a anunţat ruptura de Patriarhia de la Moscova, Rusia. Acesta este primul caz cunoscut de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei a unei biserici occidentale din cauza invaziei din Ucraina.

„Clerul ia decizia dificilă de a rupe legăturile cu Patriarhia de la Moscova din cauza invaziei din Ucraina”, spun reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Olanda.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a-și invada vecinul, referindu-se la adversarii Rusiei din Ucraina ca fiind „forțe malefice”. Într-o predică duminicală, de săptămâna trecută, el a mai spus că paradele gay, organizate în Occident, sunt o parte din motivul războiului din Ucraina.

Poziția lui Kirill, în legătură cu războiul, a provocat neliniște în rândul unor preoți ortodocși ruși care se opun invaziei unei țări deseori numite „națiune frățească” în cercurile religioase.

Peste 280 de preoți ortodocși ruși și oficiali bisericești, din întreaga lume, au semnat o scrisoare deschisă în care își exprimă opoziția față de invazia Rusiei în Ucraina. În scrisoare se spune că „chinul etern” îi așteaptă pe cei care au dat „ordine criminale”.

Biserica ortodoxă rusă din Amsterdam, una dintre cele mai mari congregații ortodoxe ruse din Olanda, a criticat rolul Rusiei în război încă de la începutul invaziei.

Invazia Rusiei în Ucraina a fost criticată și de înaltul Patriarhiei de la Constantinopol, Bartolomeu I, precum și de Papa Francisc, care a emis, duminică, cea mai dură condamnare a invaziei, afirmând că „agresiunea armată inacceptabilă” trebuie să înceteze.

Bartolomeu, considerat liderul spiritual al creștinilor ortodocși răsăriteni din întreaga lume, a declarat, anterior, că Putin a comis „o mare nedreptate” prin faptul că a pornit războiul împotriva „coreligionarilor săi” și a „câștigat ura întregii lumi”.

În 2018, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol, considerată autoritatea spirituală a creștinilor ortodocși din lume, după ce Bartolomeu a acordat independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care se afla, anterior, sub controlul Moscovei.

Clerul parohiei de la Haga a declarat că a cerut să se alăture Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, ramura ortodoxă cu sediul la Istanbul, văzută ca un rival al Bisericii Ortodoxe Ruse.

The post Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam anunță despărțirea de Moscova appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code