Flux-stiri

Bizonii se întorc în România după o absență de 200 de ani

Bizonii se întorc în România după o absență de 200 de aniBizonii se întorc în România după o absență de 200 de ani

  • Cei mai noi locuitori ai Munților Carpați din România preferă să se ferească de vizitatori, dar urmele prezenței lor sunt vizibile: urme de copite în noroi și scoarță smulsă de pe copaci.
  • Gardianul forestier spune că animalele pot fi greu de observat.

Acestea sunt semne ale succesului unui proiect menit să reintroducă bizonii în regiune după o absență de secole.

Ultimul bizon european sălbatic a fost ucis de braconieri în 1927, dar reapariția lor în România este esențială pentru a menține giganții păroși în afara listelor de specii aflate în pericol critic de dispariție, scrie Euronews.

„A existat o nevoie urgentă de a oferi din nou bizonilor șansa de a trăi în sălbăticie și de a amesteca genele acestor bizoni din captivitate”, spune Matei Miculescu, un gardian forestier responsabil cu monitorizarea turmei din Carpați.

Sub lumina soarelui de toamnă, la marginea unei păduri străvechi, Miculescu este în căutarea celor mai noi ocupanți ai pădurii.

În ultimii ani, acestea au fost tentate să pătrundă mai mult în pădure de vegetația abundentă și de posibilitatea de a-și extinde habitatul.

Miculescu spune că animalele prosperă aici, spre deosebire de captivitate, care „creează riscul de consangvinizare” și le diminuează șansele de supraviețuire.

Pentru a oferi bizonilor șansa de a trăi în sălbăticie, trebuie întreruptă legătura cu oamenii

România a primit bizonii înapoi în sălbăticie încă din 2014, la peste 200 de ani după ce au fost văzuți ultima dată în România.

Aproximativ 105 bizoni trăiesc acum în libertate în Munții Țarcu și s-au acomodat bine„, spune Marina Druga, șefa proiectului condus în comun de WWF și Rewilding Europe.

„Obiectivul este de a ajunge la o populație de 250 de indivizi în cinci ani”.

După ce animalele ajung pentru prima dată în țară, ele petrec câteva săptămâni pentru a se aclimatiza la viața în sălbăticia românească, înainte de a fi eliberate și lăsate să se descurce singure.

În prezent, acestea locuiesc într-o zonă protejată de peste 8.000 de hectare. Din 2014, în regiune s-au născut 38 de pui de bizon.

Fără pui proiectul nu ar avea niciun viitor”, spune Miculescu, care recunoaște fiecare creatură după coarnele sale.

Dar cei care conduc proiectul s-au opus să le dea nume vițeilor.

Din moment ce s-au născut în sălbăticie, toate legăturile cu oamenii ar trebui să fie întrerupte, explică Druga.

The post Bizonii se întorc în România după o absență de 200 de ani appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code