Flux-stiri

Bulgaria va face schimb de experiență cu România în îmbunătățirea sistemului de ajutor de urgență

  • Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Bulgaria vor vizita România.
  • Aceștia vor să se familiarizeze cu organizarea sistemului de asistență medicală de urgență din țară. 
  • Ministrul Sănătății prof. Asena Serbezova a aprobat vizita în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat al MAI al României dr. Raed Arafat la un meeting la București. 

Dr. Arafat este fondatorul Unității de Urgență a Ministerului de Interne al României, structură identificată drept unul dintre cele mai de succes modele de îngrijire medicală de urgență din Europa. A anunțat centrul de presă al Ministerului Sănătății.

În prezent suntem în proces de modernizare a sistemului de asistență medicală de urgență din Bulgaria. Țara noastră implementează un proiect de amploare cu finanțare europeană, cu un buget total de peste 163 milioane BGN, proiectul ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023. Acesta este unul dintre pașii de îmbunătățire a ajutorului de urgență în țara noastră, dar nu este suficient pentru a garanta răspunsul rapid la apelurile telefonice 112. Din acest motiv, guvernul bulgar a pregătit în prezent un proiect de achiziție a 6 elicoptere pentru îngrijiri medicale de urgență, astfel încât pacienții să poată fi transportați cât mai repede la marile spitale”, a spus ministrul bulgar prof. Asena Serbezova.  

Dr. Arafat a explicat că principalele caracteristici ale modelului de urgență în România sunt interacțiunea cu Ministerul de Interne, securitatea la incendiu și aviația. Unitatea de Urgență, o divizie a Ministerului de Interne al României, gestionează asistența medicală de urgență. 

Potrivit doctorului Arafat, numărul deceselor în București a scăzut dramatic de când a fost implementat sistemul. În prezent, în cazul unui incident în capitala României, echipa de urgență răspunde la fața locului în 8 minute de la apel, în timp ce înainte de introducerea noului sistem, pacienții au așteptat 45 de minute. 

Pentru realizarea modelului românesc au fost folosite fonduri europene și finanțare de la stat. Separat, prima aeronavă medicală a fost achiziționată cu donații de la cetățeni români. În cadrul întrevederii, dr. Arafat l-a prezentat pe ministrul Serbezova și i-a pus la dispoziție documente care conțin regulile de funcționare a îngrijirilor de urgență, precum și cadrul legal care a asigurat interacțiunea dintre diferitele instituții. 

Paramedicii joacă un rol important în asistența de urgență din România”, a punctat dr. Arafat. 

Aproape 1.000 de paramedici lucrează în prezent în Bulgaria, iar eforturile Ministerului Sănătății vizează motivarea mai multor oameni să aleagă această cale profesională și să participe activ la sistemul de îngrijiri de urgență din întreaga țară”, a declarat ministrul Serbezova. 

Avem o ordonanță privind activitățile paramedicilor, care urmează să fie schimbată. Scopul final este ca centrele de urgență să aibă echipe de medici și paramedici, iar aceștia să acorde asistență medicală în cazurile ușoare pentru ca medicii să iși poată îndeplini misiunile”, a punctat ministrul bulgar al Sănătăţii.

The post Bulgaria va face schimb de experiență cu România în îmbunătățirea sistemului de ajutor de urgență appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code