Flux-stiri

Când fac doza 4 de vaccin? Primul studiu din lume care îți va răspunde la această întrebare

  • Israelul derulează primul studiu din lume cu privire la eficiența celei de-a patra doze de vaccin împotriva COVID.
  • În cadrul acestui studiu, derulat de Sheba Medical Center, 150 de angajați din sistemul sanitar vor primi doza 4 și vor fi atent monitorizați.
  • În doar câteva zile este așteptată o decizie a guvernului israelian cu privire la această doză suplimentară.

E bine știut că în Israel vaccinarea împotriva COVID e luată foarte în serios. Atât de serios e analizată această chestiune încât în vreme ce politicienii și decidenții medicali sunt așteptați să anunțe o decizie oficială cu privire la administrarea dozei cu numărul 4. Israelul a imunizat până acum cu serul de la Pfizer/BioNTech.

Surse politice vorbeau zilele trecute despre posibilitatea ca această doză să fie administrată cetățenilor de peste 60 de ani, considerați vulnerabili în fața bolii. Însă, ulterior, mai mulți doctori au explicat în mod public că nu există suficiente date ca riscurile versus beneficii să fie calculate. Nu poate spune nimeni, documentat, ce se întâmplă cu sistemul imunitar după atâtea doze, dacă nu cumva devine… obosit.

Luni, 27 decembrie, un spital din Israel a început primul studiu din lume care să verifice siguranța și eficiența dozei patru. Separat de discuțiile pe care decidenții din Sănătate le au în această perioadă pentru a lua o decizie care să fie valabilă la nivel național și care, cum am văzut în trecut, poate fi folosită ca model de alte țări din lume.

Medicii de la Sheba Medical Center, din apropiere de Tel Aviv, acolo unde a început acest studiu, le-au spus jurnaliștilor că 150 de angajați ai spitalului au primit cea de-a patra doză de vaccin. Doza 3 o făcuseră cu cel puțin patru luni înainte.

Discuțiile legate de dozele suplimentare de vaccin sunt tot mai aprinse în toată lumea în timp ce numărul îmbolnăvirilor cu tulpina Omicron crește extrem, extrem de rapid. Cu toate că această nouă tulpină s-a dovedit până în prezent mai blândă decât Delta, numărul celor internați tot crește pentru că numărul îmbolnăvirilor este mult mai mare decât cel produs de tulpina anterioară. Treptat, numărul de morți ar putea să crească.

Cu datele din studiile anterioare, care arată că vaccinul, chiar dacă nu a fost modificat pentru tulpina Omicron, protejează în fața bolii, experții care sfătuiesc guvernul condus de Naftali Bennet au recomandat săptămâna trecută administrarea dozei 4 la o parte din personalul medical, acei angajați cu sistem imunitar scăzut, și populației de peste 60 de ani.

Decizia finală o ia ministrul Sănătății, care a primit și recomandarea altor medici din Israel ca doar cei peste 70 de ani să primească această doză suplimentară. Surse din cabinetul israelian, citate de presa locală, susțin că oficialii așteaptă date și din alte țări legate de efectele pe care le are răspândirea Omicron pentru a lua o decizie. Și nu e cert că Guvernul va aștepta ca studiul de la Sheba Medical Center să fie încheiat înainte de a se pronunța pe acest subiect.

Așadar, dacă te întrebi când faci doza 4 de vaccin, mai așteaptă. Lumea medicală, deocamdată, nu are răspunsuri clare. Și ce ți-ar putea spune azi e posibil să se modifice peste o lună, când datele adunate vor fi mai multe și mai clar de interpretat.

The post Când fac doza 4 de vaccin? Primul studiu din lume care îți va răspunde la această întrebare appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code