- Urșii panda nu mai sunt pe cale de dispariție în China.
- Producția de energie regenerabilă a atins noi recorduri.
- Zona din jurul Insulelor Galapagos va fi extinsă cu 60.000 de kilometri.
De la noi arii protejate până la îmbunătățirea stratului de ozon, anul acesta s-au înregistrat câteva tendințe pozitive, chiar dacă numeroase probleme încă persistă. De la valuri de căldură record care au provocat incendii devastatoare în Siberia, în Rusia, la o secetă prelungită în America de Sud și până la cele mai grave inundații care au afectat Sudanul de Sud în ultimii 60 de ani, au existat o mulțime de vești proaste în ceea ce privește starea mediului la nivel global în 2021.
Stratul de ozon se reface
Aceasta a fost una dintre cauzele cheie de mediu ale anilor 1980: încercarea de a preveni mărirea găurii din stratul de ozon, care protejează planeta de razele UV dăunătoare. Activiștii au organizat proteste de stradă, iar politicienii au organizat summituri. Gaura din stratul de ozon rămâne enormă – de mărimea Americii de Nord – dar se reface cu o rată de unul până la trei procente la fiecare 10 ani, potrivit ONU.
Coral IVF ajută Marea Barieră de Corali din Australia
Cea mai mare structură vie din lume este amenințată de creșterea temperaturilor oceanice legate de schimbările climatice, care au provocat albirea coralilor. Cu toate acestea, în acest an, Marea Barieră de Corali a cunoscut o oarecare redresare. Oamenii de știință au folosit bazine artificiale într-un proces comparabil cu fertilizarea in vitro (FIV), mutând ouăle din zonele recifului în care coralul a crescut. Acestea sunt apoi transferate în încercarea de a regenera zonele afectate de albire sau distruse de furtuni.
Uriașii panda din China nu mai sunt pe cale de dispariție
China, unde trăiesc peste 1.800 de urși panda uriași în sălbăticie, a anunțat în iulie că acești urși emblematici nu mai sunt oficial pe cale de dispariție. Datorită eforturilor de conservare, ei sunt acum clasificați doar ca fiind vulnerabili.
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, un grup independent de urmărire, a făcut o evaluare similară cu câțiva ani mai devreme. Îmbunătățirea populației de panda gigant se datorează parțial unei rețele extinse de zone protejate în cea mai populată țară din lume, care acoperă aproximativ 18% din suprafața Chinei, potrivit autorităților chineze.
Producția de energie regenerabilă atinge un nivel record
În pofida problemelor lanțului de aprovizionare cauzate de pandemia COVID-19, se așteaptă ca anul 2021 să stabilească un record istoric pentru noile capacități de producție de energie regenerabilă.
Cu noi instalații solare, ferme eoliene și alte tehnologii, lumea a adăugat anul acesta 290 de gigawați de capacitate de producție de energie regenerabilă, potrivit unui raport publicat luna aceasta de Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris. Prin comparație, această cantitate este de două ori mai mare decât capacitatea totală de producție de energie electrică a Canadei, de aproximativ 145 gigawați.
Zona protejată se extinde în jurul Insulelor Galapagos
În secolul al XIX-lea, uimitoarea viață animală din îndepărtatele insule Galapagos l-a inspirat pe Charles Darwin să scrie „Originea speciilor” și să lanseze teoria evoluției.
În luna noiembrie a anului trecut, președintele Ecuadorului a anunțat că o zonă marină protejată din jurul Galapagos va fi extinsă cu 60.000 de km pătrați (37.282 de mile pătrate).
The post Cinci vești bune despre mediu din anul 2021 appeared first on Aleph News.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Leontiuc Marius – senior editor