Flux-stiri

Cum a ajuns Jupiter atât de mare? Astronomii cred acum că a „mâncat” bucăți din alte planete

JupiterJupiter

  • Când misiunea spațială Juno a NASA a ajuns pe Jupiter în 2016, oamenii de știință au reușit să surprindă frumusețea remarcabilă a celei de-a cincea planete de la Soare.
  • Pe lângă faimoasa Mare Pată Roșie, Jupiter se dovedește a fi plin de uragane.
  • Echipa de astronomi spune că cea mai probabilă explicație este că Jupiter a absorbit un număr de planetesimale, devenind din ce în ce mai mare.

Nu degeaba i se spune lui Jupiter Regele planetelor. Este masiv, foarte greu, iar acum oamenii de știință cred că a mâncat bucăți din alte planete pentru a ajunge atât de mare. Gigantul gazos numit după zeii greci și romani a absorbit o serie de mici „planete-similare” în drumul său spre a-și revendica locul de cea mai mare planetă din sistemul solar.

Teoria provine de la o echipă internațională de astronomi condusă de Yamila Miguel de la SRON Netherlands Institute for Space Research și este prezentată într-un articol din Astronomy & Astrophysics. Ea vine după ce, anul trecut, oamenii de știință de la NASA au fost nedumeriți de descoperirea că Marea Pată Roșie a planetei se accelerează.

Când misiunea spațială Juno a NASA a ajuns la Jupiter în 2016, oamenii de știință au surprins frumusețea remarcabilă a celei de-a cincea planete de la Soare. Pe lângă faimoasa Mare Pată Roșie, Jupiter se dovedește a fi plină de uragane, dându-i aproape aspectul și mistica unei picturi de Van Gogh.

Dar ceea ce se afla sub stratul exterior nu a fost imediat clar. Totuși, Juno a reușit să măsoare variațiile atracției gravitaționale deasupra diferitelor locuri de pe suprafața planetei, oferindu-le astronomilor informații despre ceea ce se află dedesubt.

Ceea ce au descoperit nu a fost o compoziție omogenă și bine amestecată, ci o concentrație mai mare de „metale” – elemente mai grele decât hidrogenul și heliul – spre centrul planetei.

Echipa de astronomi spune că cea mai probabilă explicație este că Jupiter a absorbit un număr de „planeteimale”, devenind din ce în ce mai mare. Planetesimalele fac parte dintr-o clasă de corpuri despre care se crede că s-au unit pentru a forma Pământul și celelalte planete după ce s-au condensat din concentrații de materie difuză la începutul istoriei sistemului solar.

The post Cum a ajuns Jupiter atât de mare? Astronomii cred acum că a „mâncat” bucăți din alte planete appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code