Flux-stiri

Cum arată Bursa de la Bucureşti la prânz. Aproximativ 15 mld. lei s-au evaporat în doar trei ore

  • Pe fondul escaladării conflictului armat din Est, indicele BET al Bursei de la Bucureşti se prăbușea, astăzi, la ora 13:30, cu mai mult de 4%, în contextul generalizat de panică şi scăderi de la nivel european.
  • Indicele principal MOEX al Bursei de la Moscova a deschis sesiunea cu o prăbuşire de aproape 50%, revenind în jumătate de oră la un minus de circa 33% faţă de şedinţa precedentă.
  • Piețele bursiere europene și-au amplificat și mai mult prăbușirea pe măsură ce sesiunea a continuat, pierzând cu până la 5%, în timp ce Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancțiuni care este „cel mai dur implementat vreodată”, potrivit directorului său executiv.

Cu mai mult de 4% se prăbuşea indicele BET al Bursei de la Bucureşti joi, 24 februarie, la ora 13:30, într-un context generalizat de panică şi scăderi la nivel european, pe fondul escaladării conflictului armat din Est.

Astfel, indicele principal al bursei afişează un minus de 3,1%, de la începutul acestui an.

Spre comparaţie, indicele principal al Bursei de la Varşovia (WIG) scădea, la aceeaşi oră, cu aproape 12%, arată datele investing.com, citate de Ziarul Financiar.

În acelaşi timp, indicele principal MOEX (Moscow Exchange) al Bursei de la Moscova a deschis sesiunea cu o prăbuşire de aproape 50%, revenind, în jumătate de oră, la un minus de circa 33% faţă de şedinţa precedentă, ceea ce înseamnă că investitorii „cu nervi tari” ar fi putut face un randament de circa 17% în doar 30 de minute, arată calculele ZF.

Întreaga primă ligă bursieră de la Bucureşti se află în teritoriu negativ, cu scăderi care pleacă de la 2% (Bursa de Valori Bucureşti, Electrica) şi ajung până la 8,3% (Purcari). Acţiunile TeraPlast au minus 7,7%, în timp ce Sphera, Digi Communications, Alro Slatina şi One United Properties înregistrează scăderi de peste 6%, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Capitalizarea celor două pieţe ale bursei locale era de aproximativ 224 de miliarde de lei la ora 13:30. Spre comparaţie, cele două pieţe au încheiat şedinţa de miercuri, 23 februarie, la o capitalizare totală de 239 mld. lei, ceea ce înseamnă că, în primele ore de tranzacţionare de joi, circa 15 mld. lei s-au evaporat din capitalizarea totală a companiilor listate la BVB.

„Trecem printr-o situaţie care nu a mai fost. Oamenii sunt oameni şi trăiesc emoţii, sentimente. Pe burse predomină vânzătorii şi asta este normal până la urmă. Sunt şi cumpărători, cei care <au sânge> şi merg mai departe cu deţinerile lor, alţii care au cash-ul pregătit, mai sunt vânzătorii care la un moment dat au reintrat pe cumpărare. Lucrurile se pot schimba într-o singură zi, nu mai spun de pe o zi pe alta. Situaţia de acum este total diferită faţă de ce s-a întâmplat în 2007-2008 cu Lehman Brothers, atunci căderile erau mult mai dramatice”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.

De altfel, toţi indicii bursieri locali afişează scăderi, de la minus 3,6% pentru ROTX, indice lansat (în martie 2005), dezvoltat, calculat şi diseminat, în timp real, de Bursa din Viena, în colaborare cu Bursa de Valori Bucureşti, la minus 5,2% pentru BET-BK, indice de referinţă pentru administratorii de fonduri.

Din rândul companiilor incluse în indicele BETAeRO, care scade cu 5,6% la ora redactării acestei ştiri, cele mai mari deprecieri sunt înregistrate de acţiunile Norofert (minus 8,9%), 2Performant (minus 8,4%), Visual Fan (minus 7,3%), Macofil Târgu Jiu (minus 7,2%), Vifrana, Agroland Business System, MAM Bricolaj, Holde Agri Invest, Arctic Stream şi Agroland Agribusiness (toate cu scăderi de peste 6%).

„Trăim o volatilitate extrem de ridicată a pieţei şi lucrul acesta generează lichiditate, ordine multe, tranzacţii mari. Cea mai mare parte a vânzătorilor cred că este retailul, fondurile nu ştiu dacă au capacitatea necesară să reacţioneze atât de rapid, mai ales că au deţineri mari şi ar prăbuşi cotaţiile. Fără discuţie sunt şi fonduri. Dacă vrei să vezi într-adevăr cât de mare este panica, te duci pe AeRO, companiile de acolo suferă în primul rând. Acolo riscurile sunt mai mari”, adaugă Marcel Murgoci.

Până la ora redactării acestei ştiri, investitorii au realizat tranzacţii în valoare de aproape 100 mil. lei (20 mil. euro), peste media zilnică a acestui an. Cele mai tranzacţionate acţiuni sunt Banca Transilvania (23,4 mil. lei), Fondul Proprietatea (10,6 mil. lei) şi Nuclearelectrica (10,4 mil. lei).

Piețele bursiere europene și-au amplificat și mai mult prăbușirea pe măsură ce sesiunea a continuat, pierzând cu până la 5%, în timp ce Uniunea Europeană pregătește un nou set de sancțiuni care este „cel mai dur implementat vreodată”, potrivit directorului său executiv, citat de AFP.

În jurul orei 12:05 GMT, Bursa de la Paris a pierdut 4,62%, Frankfurt 4,89%, Londra 3% și Milano 4,87%. Indicele de referință european Eurostoxx 50 a scăzut cu 3,79%. Anterior, Hong Kong a pierdut și el 3,21%.

The post Cum arată Bursa de la Bucureşti la prânz. Aproximativ 15 mld. lei s-au evaporat în doar trei ore appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code