NEWSNET

Flux-stiri

DNA, despre dosarele „scandalul Barna“: Un dosar este în continuare în cercetare „in rem“, al doilea dosar a fost clasat în iunie 2021, după o odisee de 3 ani și 2 luni, pe „fapta nu există“

Afacerile din pandemie, pline de dosare de corupție. România a umflat până și factura ajutorului umanitar dat fraților de peste PrutAfacerile din pandemie, pline de dosare de corupție. România a umflat până și factura ajutorului umanitar dat fraților de peste Prut

  • DNA susține că în dosarul privind sesizările DLAF din Mai 2021, în care a fost invocat numele co- președintelui USR PLUS, Dan Barna, până în prezent, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau de inculpat.
  • Procurorii arată că al doilea dosar din același „scandal Barna” a fost clasat în final de DNA, pe 14 iunie 2021, după alte 2 clasări, o disjungere și o continuare de cercetări, o altă infirmare a clasării, o redeschidere și o reluare a urmăririi penale, o altă sesizare din oficiu, o expertiză DNA, un control al DLAF și o cercetare a procurorilor care… n-au găsit nimic.

Un răspuns oficial al DNA, transmis la solicitarea Mediafax și Aleph News, arată că dosarul Direcției Naționale Anticorupție referitor la sesizările DLAF din mai 2021 încă se află pe rolul DNA, fiind începută urmărirea penală „in rem”, nicio persoană până în prezent neavând calitatea de suspect sau inculpat.

Un dosar având la bază aspectele la care faceți referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment,  nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul DNA.

Pe 11 mai 2021, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a anunțat într-un răspuns pentru Mediafax și Aleph News că a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 –  „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție. Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală. Iar verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, a anunțat pe 11 mai DLAF.

În privința celui de-al doilea dosar penal deschis de DNA cu referire tot la „scandalul Barna” ( dosarul nr.38/P/2018 al DNAAlba, înregistrat la DNA Central sub nr.224/P/2019), DNA a anunțat prin răspunsul oferit Mediafax și Aleph News că, după 3 ani, la data de 14 iunie 2021 a clasat cauza, pe motiv că „fapta nu există”.

În răspunsul transmis Mediafax, procurorii DNA oferă și amănunte în legătură cu istoria acestui dosar, după cum urmează:

Nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat în dosarul al cărui număr de înregistrare îl menționați în cerere.

Inițial, cauza s-a aflat pe rolul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia având ca obiect  presupuse infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În această cauză, în care urmărirea penală a fost începută doar cu privire la faptă “in rem”, la data de 02 aprilie 2018, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării conform art. 16 alin 1, lit. b („fapta nu este prevăzută de legea penală ……”) din Codul de Procedură Penală. De asemenea, a mai fost dispusă soluția disjungerii și continuarea cercetărilor într-o cauză nou constituită în cadrul aceleiași unități de Parchet.

În acest nou dosar, la data de 18 martie 2019, procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus soluția clasării.

Ulterior, la data de 28 octombrie 2019, procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a dispus infirmarea în întregime a ordonanței de clasare, redeschiderea și reluarea urmăririi penale, în această cauză.

În cursul lunii octombrie 2019, pe baza informațiilor apărute în media, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor presupuse infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Ulterior, cele două dosare (cel redeschis și cel constituit prin sesizare din oficiu) au fost reunite, iar în noul dosar, pentru completarea cercetărilor, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico – științifice de către specialiști din cadrul DNA și a unui control de specialitate din partea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF.

Nici din constatarea tehnico-științifică, nici din controlul DLAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică și nici cu privirea la săvârșirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene.

În consecință, după epuizarea cercetărilor, la data de 14 iunie 2021, a fost dispusă soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. a („fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor investigate.”

Răspuns DNA by Mediafax.ro on Scribd

The post DNA, despre dosarele „scandalul Barna“: Un dosar este în continuare în cercetare „in rem“, al doilea dosar a fost clasat în iunie 2021, după o odisee de 3 ani și 2 luni, pe „fapta nu există“ appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code