Flux-stiri

Eclipsa inelară de Soare din 14 octombrie 2023: Un spectacol astronomic rar şi impresionant

  • O eclipsă solară inelară are loc atunci când Luna trece între Pământ şi Soare.
  • Se numeşte eclipsă inelară deoarece rămâne vizibil doar un inel solar subţire.
  • Fenomenul cosmic a fost vizibil în SUA, Mexic, precum şi în America de Sud şi Centrală.

Un eveniment cosmic uimitor a avut loc ieri pentru observatorii de stele şi astronomi, dar şi pentru pasionaţi. O eclipsă solară inelară a oferit spectacol pe cer locuitorilor din unele părţi ale SUA, Mexic, America de Sud şi Centrală. 

Eclipsa inelară de soare este un fenomen care merită admirat şi apreciat, dar cu precauţie. Specialiştii recomandă să nu se privească direct Soarele fără ochelari speciali sau filtre adecvate, pentru a nu se produce leziuni oculare ireversibile.  

Adrian Şonka, astronom la Observatorul Astronomic, răspunde pentru ALEPH NEWS, la întrebarea  despre cum se produce aşa numitul „inel de foc”?

,,Vedem eclipsa asta de acasă, fiecare o vede de acasă, eu de la birou, pentru că o vedem în transmisie directă pe internet. Eclipsa nu se vede deloc din România.

Când se suprapun discurile Lunii şi al Soarelui, Luna e mai mică decât Soarele. Pare mai mică decât Soarele şi rămâne în jurul ei nişte lumină care este Soarele şi i se spune Inelul de Foc pentru că se vede  cercul luminos al Soarelui”. 

Următoarele eclipse totale de Soare vizibile din SUA vor avea loc în 2024, 2045 şi în 2048. 

The post Eclipsa inelară de Soare din 14 octombrie 2023: Un spectacol astronomic rar şi impresionant appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 63 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code