NEWSNET

Flux-stiri

Efecte secundare: Unii bolnavi COVID nu mai percep durerea

Impactul pandemiei asupra tinerilor. „Au sărit etape importante ale vieţii, cu efecte ca depresia şi lipsa valorizării”Impactul pandemiei asupra tinerilor. „Au sărit etape importante ale vieţii, cu efecte ca depresia şi lipsa valorizării”

  • Trei pacienți cu vârste cuprinse între 67 și 84 de ani, monitorizați „din cauza unor dureri oncologice severe, refractare la tratamentul cu opioide, au observat o reducere sau chiar dispariția durerii la scurt timp după infectare”.
  • Un fenomen care este doar temporar: durerea a revenit treptat pe măsură ce s-au vindecat de Covid.
  • Autorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma concluziile. Dar, dacă descoperirile lor ar fi confirmate, „ar putea deschide noi căi de cercetare și terapie”.

Printre efectele secundare declanșate de infectarea cu SARS-Cov-2, medicii de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG) au observat un fenomen pe care îl numesc „surprinzător”: „o scădere semnificativă, sau chiar dispariția percepției durerii”, conform unui studiu publicat în revista științifică Pain.

Trei pacienți cu vârste cuprinse între 67 și 84 de ani, monitorizați „din cauza unor dureri oncologice severe, refractare la tratamentul cu opioide, au observat o reducere sau chiar dispariția durerii la scurt timp după infectare”. Un fenomen care este doar temporar: durerea a revenit treptat pe măsură ce s-au vindecat de Covid.

„Până acum era mai degrabă acceptat că mai mulți factori legați de Covid-19 agravează durerea cronică”, se arată în comunicatul HUG.

Cercetătorii au expus două ipoteze

Reducerea sau chiar eliminarea durerii resimțite s-ar datora unei disfuncții a sistemului nervos. Cercetătorii de la Geneva au înaintat două ipoteze. În primul rând, o disfuncție a cortexului insular, care joacă un rol important în „conștientizarea” percepțiilor interne. „O disfuncție a acestei zone, datorată unui efect direct al virusului SARS-CoV-2, sau o consecință a furtunii inflamatorii pe care o poate genera Covid-19 ar putea fi responsabilă pentru o percepție modificată, sau chiar absentă, a durerii”.

A doua ipoteză: „Sars-CoV-2 ar putea crea o disfuncție periferică, adică la nivelul măduvei spinării. Virusul ar putea interfera cu transmiterea mesajului nervos care provoacă durere.”

Autorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma concluziile. Dar, dacă descoperirile lor ar fi confirmate, „ar putea deschide noi căi de cercetare și terapie”.

The post Efecte secundare: Unii bolnavi COVID nu mai percep durerea appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code