Flux-stiri

Guvernul anunță ca va distribui milioane de vouchere sociale de la 1 iunie. Tichetele au valoarea de 250 de lei

  • Este vorba de vouchere cu valoare nominală de 250 de lei care vor fi oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” persoanelor cu risc de sărăcie.
  • MIPE anunţă că acestea sunt finanţate atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.
  • Vor beneficia de tichete: pensionarii din sistemul public de pensii, persoanele fără adăpost, familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, persoanele încadrate în grad de handicap grav etc.

Peste 2,5 milioane de vouchere sociale vor fi emise şi distribuite de la 1 iunie, a anunţat luni Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Este vorba de vouchere cu valoare nominală de 250 de lei care vor fi oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” persoanelor cu risc de sărăcie.

Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziţia de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

MIPE anunţă că acestea sunt finanţate atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 precum şi din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS).

Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea şi evident producţia unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea şi validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii şi ANAF, distribuţia la nivel naţional şi încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate şi de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanţare din surse multiple şi alte inovaţii în finanţarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin” a declarat ministrul Marcel Boloş.

Vor beneficia de vouchere:

-pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

-persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

-familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

-familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

-persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Potrivit MIPE, mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unităţile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poşta Română şi încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranşe, reprezentanţii MIPE având în vedere ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranşe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziţionarea alimentelor şi meselor calde.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code