Flux-stiri

În China, procurorul cu inteligenţă artificială va formula singur acuzaţiile

Inteligența artificialăInteligența artificială

  • Cercetătorii din China au realizat o premieră mondială prin dezvoltarea unei tehnologii care poate acuza oamenii de infracţiuni cu ajutorul inteligenţei artificiale.
  • În viitor, în sala de judecată, acuzațiile pot veni de la un calculator.
  • Procurorul cu inteligenţă artificial va formula singur acuzaţiile.

„Procurorul” cu inteligenţă artificială poate formula o acuzaţie cu o precizie de peste 97% pe baza unei descrieri verbale a cazului, relatează SCMP. Maşina a fost construită şi testată de Procuratura din Shanghai Pudong, cel mai mare şi mai aglomerat birou de procuratură districtual din ţară. Tehnologia ar putea reduce volumul zilnic de muncă al procurorilor, permiţându-le să se concentreze pe sarcini mai dificile, potrivit profesorului Shi Yong, care este cercetătorul principal al proiectului.

„Sistemul poate înlocui într-o anumită măsură procurorii în procesul de luare a deciziilor”, au declarat Shi şi colegii săi într-un articol publicat luna aceasta. Procurorii din China au fost primii care au adoptat aceste tehnologiile cu inteligenţă artificială în 2016. Mulţi dintre ei folosesc acum un instrument de IA cunoscut sub numele de System 206. Instrumentul poate evalua puterea probelor, condiţiile pentru o arestare şi cât de periculos este considerat un suspect pentru public. Dar toate instrumentele de inteligenţă artificială existente au un rol limitat, deoarece „nu participă la procesul decizional de depunere a acuzaţiilor şi de sugerare a sentinţelor”, au declarat Shi şi colegii săi.

Luarea unor astfel de decizii ar necesita ca o maşinărie să identifice şi să elimine orice conţinut al unui dosar care nu este relevant pentru o infracţiune, fără a elimina informaţiile utile. Maşinăria ar trebui, de asemenea, să convertească limbajul uman complex şi în continuă schimbare într-un format matematic sau geometric standard pe care un computer să îl poată înţelege. Companiile de internet din China au dezvoltat instrumente puternice de procesare a limbajului, dar funcţionarea acestora necesită adesea calculatoare mari la care procurorii nu au acces.

Procurorul cu inteligenţă artificială dezvoltat de echipa lui Shi ar putea funcţiona pe un computer de birou. Pentru fiecare suspect, acesta ar formula o acuzaţie pe baza a 1.000 de „trăsături” obţinute din textul de descriere a cazului generat de oameni. Sistemul 206 ar evalua apoi probele. Maşina a fost „antrenată” folosind peste 17.000 de cazuri din 2015 până în 2020.

Până în prezent, poate identifica şi formula acuzaţii pentru cele mai frecvente opt infracţiuni din Shanghai. Acestea sunt frauda cu carduri de credit, jocuri de noroc ilegale, conducerea periculoasă, rănirea intenţionată, obstrucţionarea îndatoririlor oficiale, furtul, frauda şi „provocarea de certuri şi de probleme” – o acuzaţie atotcuprinzătoare folosită adesea pentru a înăbuşi disidenţa. Shi şi colegii săi au declarat că procurorul AI va deveni în curând mai puternic cu ajutorul actualizărilor. Acesta va fi capabil să recunoască infracţiuni mai puţin comune şi să depună mai multe acuzaţii împotriva unui singur suspect. 

The post În China, procurorul cu inteligenţă artificială va formula singur acuzaţiile appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code