Flux-stiri

Joe Biden vizitează Japonia și Coreea de Sud, cu un avertisment pentru China: „Nu încercați ceea ce a făcut Rusia în Ucraina nicăieri în Asia”

  • Se așteaptă ca Biden să ofere aliaților o colaborare mai aprofundată cu privire la o serie de inițiative tehnologice, să sublinieze noile parteneriate public-private pentru a ușura constrângerile lanțului de aprovizionare.
  • El nu va vizita zona demilitarizată care se învecinează cu Coreea de Nord, iar administrația nu aduce idei noi despre cum să gestioneze această relație tensionată.
  • Coreea de Nord a dezvăluit recent că se luptă cu un focar de COVID-19, dar a ignorat apelurile de a reveni la diplomație, părând nepregătită să accepte ajutor extern chiar și din partea Chinei.

Joe Biden va vizita Japonia și Coreea de Sud în prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte al SUA, purtând un mesaj clar către China, spun consilierii și analiștii – „nu încercați ceea ce a făcut Rusia în Ucraina nicăieri în Asia și mai ales, nu în Taiwan”.

Biden pleacă joi în această călătorie de cinci zile, după ce a petrecut mai multe luni organizând aliații pentru a pedepsi Rusia pentru invazia sa în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune specială”.
El se întâlnește cu noul președinte sud-coreean Yoon Suk-yeol la Seul și cu premierul japonez Fumio Kishida la Tokyo, lideri care sunt dornici să își consolideze alianțele îndelungate cu Washingtonul.

„În esență, această călătorie are ca scop construirea rețelei de alianțe în Asia de Est”, în parte pentru a contracara orice acțiune a Chinei împotriva Taiwanului, a declarat Evan Medeiros, un specialist în Asia în cadrul administrației Barack Obama. Sancțiunile de amploare pe care Biden le-a condus împotriva Rusiei nu ar fi atât de simple împotriva Beijingului. China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud și cea mai mare sursă de bunuri pe care Japonia le importă.

Administrația Biden nu a prezentat un plan de contracarare a Beijingului în cazul în care acesta va încerca să recucerească insula autonomă Taiwan, chiar dacă serviciile secrete americane văd pregătiri în curs. În mod similar, există puține strategii publice pentru a contracara politica de blocare a Beijingului, care, potrivit unor economiști, ar putea provoca o recesiune globală.

Chiar și cu aceste neajunsuri, sprijinul pentru Washington din partea Seulului și Tokyo este mai puternic decât în istoria recentă. „Președintele este norocos în ceea ce privește oamenii pe care îi are ca omologi”, a declarat Michael Green, un specialist în Asia la centrul de reflecție din Washington Center for Strategic and International Studies. „Făceam calculele în acest sens și au trecut cel puțin 20 de ani de când un președinte american nu a mai putut călători în Japonia și Coreea și să se bazeze pe faptul că liderii din ambele țări sunt atât de direct pro-alianță.”

The post Joe Biden vizitează Japonia și Coreea de Sud, cu un avertisment pentru China: „Nu încercați ceea ce a făcut Rusia în Ucraina nicăieri în Asia” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code