Flux-stiri

LIVE UPDATE. 181 de zile de invazie. UE speră la un răspuns rapid al SUA privind acordul nuclear cu Iranul

  • Se speră că Statele Unite vor răspunde pozitiv în această săptămână la o propunere care vizează salvarea acordului nuclear istoric încheiat în 2015 cu Iranul, a declarat Uniunea Europeană.
  • Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat, de asemenea, luni, că Iranul a dat un răspuns rezonabil” la propunere, care vine după 16 luni de discuții intermitente și indirecte între SUA și Iran, cu UE făcând naveta între părți.

Se speră că SUA vor răspunde pozitiv în această săptămână la o propunere care vizează salvarea acordului nuclear istoric încheiat în 2015 cu Iranul, a declarat Uniunea Europeană.

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat, de asemenea, luni, că Iranul a dat un răspuns rezonabil” la propunere, care vine după 16 luni de discuții intermitente și indirecte între SUA și Iran, cu UE făcând naveta între părți.

A existat o propunere din partea mea, în calitate de coordonator al negocierilor, care spunea acesta este echilibrul la care am ajuns, nu cred că îl putem îmbunătăți de o parte sau de alta. Și a existat un răspuns din partea Iranului pe care l-am considerat rezonabil”, a declarat Borrell la un eveniment universitar din orașul spaniol Santander.

A fost transmis Statelor Unite, care nu au răspuns încă în mod oficial. Sper că răspunsul va pune capăt negocierilor. Lumea ar fi un loc mult mai sigur dacă am putea face ca acest acord să funcționeze.”

Săptămâna trecută, Iranul a răspuns la textul UE cu puncte de vedere și considerații suplimentare”, solicitând în același timp Washingtonului să dea dovadă de flexibilitate pentru a rezolva cele trei probleme rămase.

Anterior, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a acuzat SUA de tergiversarea” negocierilor.

America și Europa au nevoie de un acord mai mult decât Iranul”, a declarat Kanaani într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a negat afirmația lui Kanaani, declarând reporterilor din Washington DC: Ideea că am întârziat în vreun fel această negociere este pur și simplu neadevărată.”

El a declarat că Washingtonul a fost încurajat de faptul că Teheranul pare să fi renunțat la cereri precum scoaterea Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice de pe lista organizațiilor teroriste străine a SUA.

Acesta este o parte din motivul pentru care un acord este mai aproape acum decât era acum două săptămâni. Dar rezultatul acestor discuții în curs de desfășurare rămâne în continuare incert, deoarece rămân lacune”, a declarat Price, adăugând că SUA lucrează cât mai repede posibil pentru a oferi răspunsul său.

Conținutul propunerii UE nu a fost făcut public.

Cu toate acestea, Al Jazeera Arabic a relatat că aceasta include eliberarea a miliarde de dolari din fondurile iraniene înghețate și deblocarea exporturilor de petrol ale Teheranului în schimbul reducerii programului său nuclear.

Un oficial UE a declarat anterior că propunerea este oferta finală a blocului pentru a reînvia pactul rupt în 2018 de administrația președintelui american de atunci, Donald Trump.

Miza este mare, deoarece un eșec în negocierile nucleare ar atrage riscul unui război regional, Israelul amenințând cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă diplomația nu reușește să împiedice dezvoltarea armelor nucleare.

Iranul, care a negat de mult timp că ar avea astfel de ambiții, a avertizat că va răspunde zdrobitor” la orice atac israelian.

The post LIVE UPDATE. 181 de zile de invazie. UE speră la un răspuns rapid al SUA privind acordul nuclear cu Iranul appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code