Flux-stiri

Macron cere înscrierea dreptului la avort în Constituția franceză

  • Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să includă în Constituţia Franţei dreptul la întreruperile de sarcină.
  • Demersul lui Macron înseamnă că francezii nu vor vota la un referendum.
  • Francezii susțin în mare parte adăugarea avortului în Constituție.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să includă în Constituţia Franţei dreptul la întreruperile de sarcină, relatează NYT.

El a omagiat-o pe cunoscuta feministă franceză Gisele Haimi în cadrul unei ceremonii la Paris, iar cu această ocazie a declarat că progresele rezultate din dezbaterile parlamentare (…) vor permite, sper, să înscriem această libertate în textul nostru fundamental” . El a apreciat că „în următoarele luni” ar putea fi adoptat un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei.

Presa străină consideră că Macron a deschis astfel calea către legalizarea avorturilor medicale printr-un vot al camerelor reunite ale parlamentului, nu prin referendum.

Fundaţia Femeilor a reacţionat salutând o „victorie pentru asociaţiile feministe care cereau de mai mulţi ani constituţionalizarea întreruperilor voluntare de sarcină” şi afirmând că este de asemenea un semnal pentru toate femeile din lume” .

Pe de altă parte, asociaţia anti-avort Alliance Vita a condamnat ideea, apreciind că ar fi ultima etapă către banalizarea unui act care pune în pericol mai multe vieţi” .

Avocata Gisele Halimi, decedată în iulie 2020, la vârsta de 93 de ani, s-a evidenţiat în lupta pentru dreptul la întreruperile de sarcină după războiul din Algeria, a reamintit miercuri Macron. Ea a fost de asemenea o susţinătoare a independenţei Algeriei şi a denunţat folosirea torturii. Preşedintele nu a anunţat însă mutarea rămăşiţelor ei pământeşti în Panteonul din Paris, edificiu unde se află mormintele unor mari personalităţi ale istoriei Franţei. Preşedinţia franceză a dat asigurări că dosarul respectiv este în continuare în curs” .

Unul din fiii activistei, jurnalistul Serge Halimi, a boicotat ceremonia în memoria mamei sale, nefiind de acord cu organizarea ei în contextul protestelor împotriva reformei pensiilor, pe care o consideră extrem de injustă” . El crede că Gisele Halimi ar fi luptat împotriva proiectului lui Macron legat de pensii.

În privinţa avorturilor, avocata feministă a obţinut în 1972, după un proces răsunător, achitarea unei adolescente care reuşise o întrerupere de sarcină după ce fusese victima unui viol. S-a deschis astfel calea către dezincriminarea întreruperilor voluntare de sarcină în Franţa. Halimi a fost aleasă deputată în 1981 şi şi-a continuat lupta în Adunarea Naţională a Franţei, unde a susţinut acoperirea cheltuielilor pentru avorturile medicale, adoptată prin vot în 1982.

The post Macron cere înscrierea dreptului la avort în Constituția franceză appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 15 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code