Flux-stiri

Oamenii de știință au descoperit cea mai mare plantă de pe Pământ, care se întinde cât 20.000 de terenuri de rugby

Posidonia australisPosidonia australis

  • Testele genetice au determinat că o singură iarbă de mare, veche de 4.500 de ani, s-ar fi putut răspândi pe o suprafață de 200 de kilometri pătrați de sub fundul mării.
  • Specia – Posidonia australis, cunoscută și sub numele de fiber-ball weed sau ribbon weed – se găsește frecvent de-a lungul coastelor sudice ale Australiei.
  • Planta se întinde ca o pajiște, oferind un habitat pentru o mare varietate de specii marine, inclusiv broaște țestoase, delfini, dugoni, crabi și pești.

Shark Bay, Australia de Vest, este o zonă inclusă în Patrimoniul Mondial, dominată de pajiști marine temperate. Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Vest și de la Universitatea Flinders au descoperit cea mai gigantică plantă din Golful Shark.

Aceștia au descoperit o iarbă de mare veche și incredibil de rezistentă, Posidonia australis, care se întinde pe o distanță de 180 km și a cărei vechime este estimată la cel puțin 4.500 de ani. biologul evoluționist Dr. Elizabeth Sinclair de la Școala de Științe Biologice a UWA și de la Institutul Oceanelor UWA a declarat: „Proiectul a început atunci când oamenii de știință au vrut să înțeleagă cât de diverse din punct de vedere genetic sunt pajiștile de iarbă de mare din Shark Bay și ce plante ar trebui colectate pentru restaurarea ierbii de mare. Deseori suntem întrebați câte plante diferite cresc în pajiștile de iarbă de mare, iar de data aceasta am folosit instrumente genetice pentru a răspunde la această întrebare.”

Jane Edgeloe, student cercetător la UWA, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat: „Echipa a prelevat muguri de iarbă de mare din toate mediile variabile din Shark Bay și a generat o amprentă folosind 18.000 de markeri genetici. Răspunsul ne-a uimit – a fost doar unul singur! O singură plantă s-a extins pe o distanță de 180 km în Shark Bay, ceea ce o face cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ.”

„Cei 200 km de pajiști de ribbon weed existente s-au extins de la un singur răsad colonizator. Ceea ce face ca această plantă de iarbă de mare să fie unică față de alte clone mari de iarbă de mare, în afară de dimensiunea sa enormă, este faptul că are de două ori mai mulți cromozomi decât rudele sale oceanice, ceea ce înseamnă că este poliploidă.”

Duplicarea întregului genom prin poliploidie – dublarea numărului de cromozomi – are loc atunci când plantele diploide părinte se hibridizează. Noul răsad conține 100% din genomul fiecărui părinte, în loc să împartă cele 50% obișnuite.

„Plantele poliploide locuiesc adesea în locuri cu condiții de mediu extreme, sunt adesea sterile, dar pot continua să crească dacă sunt lăsate netulburate, iar această iarbă de mare uriașă a făcut exact acest lucru. Chiar și fără o înflorire și o producție de semințe reușite, se pare că este rezistentă, experimentând o gamă largă de temperaturi și salinități, plus condiții de lumină extrem de ridicată, care ar fi de obicei foarte stresante pentru majoritatea plantelor.”

The post Oamenii de știință au descoperit cea mai mare plantă de pe Pământ, care se întinde cât 20.000 de terenuri de rugby appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code