Flux-stiri

Participarea Rusiei la summitul BRICS arată importanța sa strategică. Putin caută noi aliați, în timp ce exprimă nemulțumirea față de Occident

  • Provocarea pentru eforturile conduse de SUA de a exclude Moscova din peisajul diplomatic a fost afișată la cea mai importantă întâlnire internațională a lui Putin de la invazia din Ucraina.
  • Președintele rus s-a folosit de contextul summitului BRICS pentru a denunța sancțiunile economice și pentru a face apel la unitate între economiile în curs de dezvoltare, un apel reluat de Xi Jinping.
  • Gruparea BRICS reprezintă cinci dintre cele mai populate zece țări din lume (40% din populația lumii), precum și cinci dintre cele mai mari 15 economii (23% din PIB-ul global).

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost primit joi la un summit virtual cu președinții Chinei, Indiei, Braziliei și Africii de Sud (BRICS), ceea ce a reamintit limitele eforturilor SUA de a ostraciza Moscova.

Summitul națiunilor BRICS, găzduit virtual de președintele chinez Xi Jinping, i-a oferit lui Putin cea mai importantă scenă internațională din ultimele patru luni de când forțele sale au invadat Ucraina, iar acesta a folosit-o pentru a denunța sancțiunile economice și pentru a face apel la unitate între economiile în curs de dezvoltare, un apel reluat de Xi.

Prezența lui Putin a demonstrat importanța strategică a Rusiei pentru colțuri disparate ale lumii și apetitul limitat al unor națiuni pivotale de a se alătura boicoturilor comerciale occidentale.

Gruparea BRICS reprezintă cinci dintre cele mai populate zece țări din lume (40% din populația lumii), precum și cinci dintre cele mai mari 15 economii (23% din PIB-ul global).

„Desfășurarea summitului BRICS cu Rusia inclusă este un indiciu că președintele Putin nu este un paria pentru toată lumea”, a declarat Manjari Chatterjee Miller, cercetător senior la Council on Foreign Relations, cu sediul la New York.

În declarațiile ulterioare summitului, niciunul dintre liderii BRICS nu a părut să învinuiască Moscova pentru conflict sau să se refere la acesta ca la un război, deși unii au subliniat impactul acestuia asupra inflației și a întreruperii aprovizionării cu alimente la nivel mondial.

O declarație finală a grupului a precizat că liderii au discutat „situația din Ucraina” și și-au exprimat sprijinul pentru discuțiile dintre Moscova și Kiev.

„Suntem îngrijorați de faptul că atenția și resursele comunității internaționale au fost deturnate de la alte conflicte și crize umanitare îngrijorătoare”

Summitul BRICS este doar unul dintre evenimentele politice majore care, în lunile următoare, se așteaptă să demonstreze cum războiul din Ucraina nu este o problemă definitorie pentru unele națiuni, așa cum este pentru SUA și aliații săi.

India, de exemplu, este atât un cumpărător de petrol și echipament militar rusesc, cât și un partener tot mai căutat de SUA pentru a face față asertivității Chinei.

Brazilia se opune, în mod oficial, războiului, dar a fost, de asemenea, reticentă în a sprijini sancțiunile împotriva Rusiei, sursa a o cincime din îngrășămintele care stau la baza industriei sale agricole masive.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care i-a frustrat pe unii oficiali occidentali prin faptul că nu a condamnat războiul Rusiei, a evitat joi subiectul, deși a făcut aluzie la îngrijorarea larg răspândită în Africa cu privire la provocările legate de aprovizionarea cu alimente și creșterea prețurilor, care este în general pusă pe seama crizei.

„Suntem îngrijorați de faptul că atenția și resursele comunității internaționale au fost deturnate de la alte conflicte și crize umanitare îngrijorătoare”, a declarat el.

Confruntându-se cu prețurile inflaționiste ale petrolului, președintele american Joe Biden plănuiește să viziteze Arabia Saudită în iulie, în ciuda faptului că l-a denunțat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, pentru că ar fi inspirat uciderea în 2018 a lui Jamal Khashoggi, un editorialist al Washington Post care critica regatul.

De asemenea, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, locul unde a avut loc asasinatul, l-a salutat săptămâna aceasta pe regele saudit.

China a folosit conflictul din Ucraina pentru a afirma că expansionismul SUA este problema globală centrală

Brazilia a fost singurul membru al BRICS care, la începutul lunii martie, au votat în favoarea unei rezoluții neobligatorii a Națiunilor Unite, care critică Rusia pentru invazie, în timp ce China, India și Africa de Sud s-au abținut.

Oficial, China nu a luat partea nimănui în războiul din Ucraina, dar a folosit conflictul pentru a afirma că expansionismul SUA este problema globală centrală, așa cum a făcut Xi când s-a adresat oaspeților săi din BRICS.

„Lumea noastră de astăzi este umbrită de norii întunecați ai mentalității Războiului Rece și ai politicii de putere”, a spus Xi, folosind cuvinte pe care oficialii de la Beijing le folosesc adesea pentru a semnala opoziția față de politica externă americană.

Deși a numit „criza din Ucraina” un semnal de alarmă pentru lume, el a criticat, de asemenea, „credința oarbă în așa-numita poziție de forță” și extinderea alianțelor militare.

China și-a exprimat, în mai multe rânduri, înțelegerea față de poziția Rusiei potrivit căreia extinderea apartenenței la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, susținută de SUA, îi amenință securitatea națională.

A fost pentru a treia oară, în două săptămâni, când președinții chinez și rus s-au conectat virtual, inclusiv o convorbire telefonică cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a lui Xi, pe 15 iunie și mai târziu la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

India, o altă provocare pentru Washington în ceea ce privește Ucraina

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, reprezintă o altă provocare pentru Washington în ceea ce privește Ucraina.

La sfârșitul lunii mai, Joe Biden a declarat că l-a implorat pe Modi să privească invazia din Ucraina ca pe o problemă globală, mai degrabă decât ca pe una europeană.

India a semnat un vag Cadru Economic Indo-Pacific, promovat de Washington, pentru a contracara puterea Chinei în domeniul comerțului, deși nu prea există sentimentul că Biden l-a mișcat pe Modi în ceea ce privește Rusia.

Cei doi s-au întâlnit la Tokyo în cadrul Dialogului de securitate cvadrilateral, o grupare care include și Japonia și Australia. În ciuda rolului aliaților fermi ai SUA în cadrul Quadrantului, declarația finală a acestuia nu a criticat Rusia în legătură cu războiul.

Rusia se poate aștepta la o condamnare puternică atunci când președintele Biden va vizita Germania în weekend, pentru a se întâlni cu omologii din țările democratice din Grupul celor șapte și apoi la Madrid, pentru un summit al membrilor NATO. Se așteaptă ca Modi să participe la summitul G-7.

Un alt lider asiatic, președintele indonezian Joko Widodo, este, de asemenea, așteptat la summitul G-7 și spune că va călători la Moscova și, posibil, la Kiev, căutând să promoveze pacea.

În cursul acestui an, Widodo va găzdui o reuniune a Grupului celor 20 de economii puternic dezvoltate, care include și toate națiunile BRICS. Liderul celei de-a patra națiuni cele mai populate din lume a declarat că este reticent în nu-l invita și pe Putin.

The post Participarea Rusiei la summitul BRICS arată importanța sa strategică. Putin caută noi aliați, în timp ce exprimă nemulțumirea față de Occident appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code