Flux-stiri

Pericol pentru industria ambalajelor de hârtie. Prețurile au explodat

  • Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunțat un val de scumpiri, fără precedent, cu procente ce variază între 30 – 40% și care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone, care era oricum afectată de recesiune.
  • Măsura se suprapune cu informația neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situație în care se află și o cantitate mare, de peste 250 de tone de hârtie, destinată fabricii de ambalaje „Exonia”.
  • Blocarea importurilor de hârtie din Federația Rusă, coroborate cu creșterea cererii de sacoșe fabricate din hârtie, sunt consecințe ale situației geopolitice din această perioadă.

Pe fondul blocării accesului la materia primă rusească, prețul hârtiei pe piața europeană a explodat, luni, au anunțat reprezentanții Fabricii de Ambalaje „Exonia”. Scumpirile sunt fără precedent și variază între treizeci și patruezci la sută.

Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunțat un val de scumpiri, fără precedent, cu procente ce variază între treizeci și patruezi % și care intră în vigoare de îndată, motiv de îngrijorare în rândul industriei tipografice autohtone, care era oricum afectată de recesiune.

Măsura se suprapune cu informația neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situație în care se află și o cantitate mare, de peste 250 de tone de hârtie, destinată fabricii de ambalaje „Exonia”.

„Producătorul german Lenzing AG (Lenzing.com) ne-a notificat, astăzi (luni – n.r.), o majorare a prețului de patru sute de euro/tona la hârtia kraft din care producem sacoșe personalizate, fără îndoială, cea mai mare creștere a prețului din istoria companiei care, alături de majorarea costurilor transportului, duce, inevitabil, la un impact major în prețurile tuturor ambalajelor fabricate din hârtie. Majorarea preţului hârtiei este, în primul rând, consecința creșterii costurilor materiilor prime implicate în procesele de producție. Deja, de anul trecut, în Europa a crescut preţul celulozei tip NBSK (Northern Bleached Softwood Kraft – celuloză sulfat albită din pastă de lemn nordic de esență moale cu fibră lungă), la care, deja, se aliniaseră fabricanții: Botnia, West Fraser, Billerund, Canfor Pulp, Domtar, Mercer International, Södra şi alţii. Nici producătorii de celuloză NBSK din Asia și SUA nu au făcut excepție, majorând prețurile la unison. Alt tip de materie prime ce intră în compoziția hârtiei este dioxidul de titan (denumit și alb de titan), substanță adăugată în compoziţia hârtiei pentru a îi conferi opacitate și un grad mai mare de alb, înregistrează scumpiri istorice, în acest sens, DuPont Titanium Technologies anunţă o creştere a preţului dioxidului de titan (TiO2) DuPont Ti-Pure pentru toate capacitățile de producție din Europa”, spune Tiberiu Stoian, CEO la Fabrica de ambalaje „Exonia”.

Creșterea costurilor cu utilitățile de peste 300% pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar mai ales blocarea importurilor de hârtie din Federația Rusă, coroborate cu creșterea cererii de sacoșe fabricate din hârtie, sunt consecințe ale situației geopolitice din această perioadă, în care producătorii de ambalaje din Uniunea Europeană sunt victime colaterale, alături de partenerii lor, respectiv lanțurile de retail și operatorii din HoReCa, care sunt cei mai importanți consumatori de sacoșe biodegradabile manufacturate din hârtie.

„Având în vedere capacitatea mare de procesare a fabricii noastre din Iași de peste 3.500 de tone anual și a faptului că avem alți cinci furnizori europeni de hârtie, blocarea accesului la achiziție, pe piața rusă, nu ne va afecta pe termen scurt, datorită stocurilor pe care le deținem în depozitele companiei. Însă, pe termen lung, continuarea tendinței de creștere a consumurilor și de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps în industria procesatoare de celuloză și hârtie, cu consecințe catastrofale pentru multe industrii aflate în aval. Din acest considerent, lansez un apel la toți marii consumatori de sacoșe din hârtie dar și de ambalaje în general, să inițieze cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali, care trebuie să înțeleagă faptul că sacoșele fabricate de noi sunt extrem de rezistente, permit re-utilizarea de cel puțin trei-patru ori, să nu le mai considere de unică întrebuințare și să contribuie, astfel, la reducerea cantităților de materii prime necesare fabricării lor, care sunt accesabile greu în această perioadă și cu costuri din ce în ce mai mari”, mai spune Stoian.

Acesta le cere clienților să își reducă consumul, să raționalizeze utilizarea produselor și în consecință, să transmită comenzi cât mai rar și cu tiraje cât mai reduse, acest apel fiind unul „fără precedent”.

The post Pericol pentru industria ambalajelor de hârtie. Prețurile au explodat appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code