Flux-stiri

Polonia îl acuză pe Vladimir Putin pentru criza migranţilor de la granița cu Belarus

un migrant tine de mana o fetita la granita dintre polonia si belarusun migrant tine de mana o fetita la granita dintre polonia si belarus

Premierul polonez l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că se află în spatele crizei migranţilor de la graniţa dintre Belarus şi Polonia, relatează BBC.

Mateusz Morawiecki a declarat că liderul autoritar al Belarusului, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, orchestrează criza, dar „aceasta este coordonată de la Moscova”.

Cel puţin 2.000 de migranţi sunt blocaţi la graniţă. Liderul Belarusului, Alexander Lukaşenko, neagă afirmaţiile conform cărora trimite oameni peste graniţă ca răzbunare pentru sancţiunile UE.

Imaginile video arată mulţimi de oameni de partea belarusă a gardului de sârmă ghimpată de la graniţa cu Polonia. Unii dintre ei încearcă să treacă prin forţă folosind foarfece sau trunchiuri de copac, în timp ce trupele poloneze îi resping cu ceea ce pare a fi gaz lacrimogen.

Mulţi dintre migranţi sunt bărbaţi tineri, dar sunt şi femei şi copii, majoritatea din Orientul Mijlociu şi Asia. Aceştia stau în corturi, prinşi între gărzile poloneze şi gărzile din Belarus.

Temperaturile nocturne la frontieră au scăzut sub zero grade, iar mai multe persoane au murit deja în ultimele săptămâni.

Marţi, în cadrul unei sesiuni parlamentare de urgenţă, după ce a vizitat trupele de la frontieră, Morawiecki a declarat: „Acest atac pe care îl conduce Lukaşenko este coordonat de la Moscova, creierul este preşedintele Putin”.

El i-a acuzat pe liderii celor două țări că încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană, permiţând migranţilor să călătorească prin Belarus şi să intre în bloc.

Morawiecki a descris situaţia ca fiind „un nou tip de război în care oamenii sunt folosiţi ca scuturi umane” şi a declarat că Polonia are de-a face cu o „punere în scenă” care este menită să creeze haos în UE.

El a adăugat că a fost pentru prima dată în 30 de ani când securitatea frontierelor Poloniei a fost atacată atât de „brutal”.

Polonia a desfăşurat trupe suplimentare la graniţă şi a avertizat cu privire la o posibilă escaladare „armată”, temându-se că Belarus ar putea încerca să provoace un incident.

Polonia, Lituania şi Letonia au înregistrat în ultimele luni o creştere a numărului de persoane care au încercat să intre ilegal în ţările lor din Belarus. Marţi, Lituania a declarat stare de urgenţă la graniţa cu Belarus.

Polonia a înregistrat însă cele mai multe sosiri de migranți, în special în jurul principalului punct de trecere a frontierei de la Kuznica.

The post Polonia îl acuză pe Vladimir Putin pentru criza migranţilor de la granița cu Belarus appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code