- Qatar găzduiește biroul politic al Hamas în Doha din 2012, când gruparea a fost forțată să părăsească Siria.
- Doha a jucat un rol crucial în negocierile pentru eliberarea ostaticilor între Israel și Hamas după atacul din octombrie 2023.
- Oficialii americani consideră că prezența continuă a liderilor Hamas în Doha nu mai este acceptabilă.
Qatar le cere liderilor Hamas să părăsească țara, în urma presiunilor din partea Washingtonului, marcând o schimbare semnificativă în politica statului din Golf, scrie Financial Times.
Cererea a fost făcută în urmă cu aproximativ 10 zile, după discuții intense cu oficiali americani, potrivit unei surse.
Statul bogat în gaze naturale găzduiește biroul politic al Hamas în capitala sa, Doha, din 2012, când războiul civil din Siria a forțat gruparea să-și părăsească baza din Damasc, iar SUA a cerut Qatarului să deschidă un canal de comunicare cu grupul palestinian.
Doha a devenit un interlocutor crucial în negocierile pentru eliberarea ostaticilor între Israel și Hamas după atacul mortal lansat de gruparea teroristă asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, în care au fost uciși 1.200 de israelieni și luați ostatici peste 250, conform oficialilor israelieni.
Ofensiva ulterioară a Israelului în Gaza a ucis peste 43.000 de palestinieni, potrivit oficialilor palestinieni.
Peste 100 de ostatici israelieni au fost eliberați într-un acord intermediat de Qatar anul trecut. Însă de atunci, discuțiile au ajuns în impas, iar Doha a fost informată că după eșecul „propunerilor repetate de eliberare a ostaticilor, liderii Hamas nu ar mai trebui să fie bineveniți în capitalele niciunui partener american”, a declarat un înalt oficial al Administrației Biden.
„Am clarificat acest lucru Qatarului în urma respingerii de către Hamas, cu câteva săptămâni în urmă, a unei alte propuneri de eliberare a ostaticilor,” a adăugat oficialul.
Oficialul a mai menționat că, deși Qatar a jucat un rol cheie în încercarea de a negocia o încetare a focului și eliberarea ostaticilor israelieni rămași deținuți de gruparea militantă în ultimul an, „în urma refuzului repetat al Hamas de a elibera chiar și un număr mic de ostatici, inclusiv cel mai recent în cadrul întâlnirilor de la Cairo, prezența lor continuă în Doha nu mai este viabilă sau acceptabilă”.
O persoană familiarizată cu situația a declarat că figurile Hamas din Qatar se vor reloca în Turcia. Țara a adăpostit de mult timp operativi politici ai Hamas și, de la începutul războiului din Gaza, președintele Recep Tayyip Erdoğan și-a exprimat vocal sprijinul pentru grup.
Ministerul de Externe al Turciei nu a răspuns la solicitarea de comentarii.
În ultimii ani, Qatar a trimis milioane de dolari în Gaza – pe care Hamas o guvernează din 2007, când a preluat controlul enclavei – pentru a plăti salariile funcționarilor publici și a sprijini familiile palestiniene aflate în dificultate.
Imaginea țării a fost afectată de relația sa cu Hamas după atacul din 7 octombrie, dar rolul său de mediator în discuțiile de încetare a focului a atras laude internaționale. Anul trecut, a intermediat cu succes eliberarea a peste 100 de ostatici israelieni, în schimbul a 240 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene.
Cu toate acestea, frustrat de intransigența ambelor părți în discuțiile pentru încheierea conflictului din Gaza și de criticile aduse Qatarului de politicienii din SUA și din alte părți, prim-ministrul qatarez Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a declarat în aprilie că Doha își reevaluează rolul de mediator.
Un diplomat arab a declarat că oficiali Hamas au vizitat recent țări precum Turcia, Iran, Algeria și Mauritania, și au discutat posibilitatea relocării.
„Qatar a găzduit liderii Hamas în primul rând după ce au primit undă verde de la americani. Este logic să încerce să scape de ei când poziția SUA se schimbă” a spus diplomatul.
The post Qatar îi expulzează pe liderii Hamas, la presiunea Statelor Unite appeared first on Aleph News.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Vidjean Mihai – senior editor