Flux-stiri

Rata dobânzii crește necontrolat în Rusia, în condiții de riscuri geopolitice

  • Banca centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii cheie cu 100 de puncte de bază – până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 9,5%.
  • Majorarea ratelor în Rusia este un fenomen care are loc pentru a opta oară, din martie anul trecut, și este o repercusiune a situațiilor conflictuale dintre Rusia și Occident.
  • Produsul intern brut al Rusiei ar trebui să crească între 2% și 3% în acest an și cu 1,5% până la 2,5% anul viitor.

Banca centrală din Rusia a majorat rata dobânzii cheie cu 100 de puncte de bază, până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 9,5%, și a declarat că lasă loc pentru noi majorări pe termen scurt, în condițiile de riscuri geopolitice și a unei piețe a forței de muncă tensionată.

„Inflația este cu mult peste prognoza Băncii Rusiei din octombrie„, au declarat vineri reprezentanții băncii, conform Financial Times.

Decizia băncii de a majora ratele pentru a opta oară din martie anul trecut vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Occident și Rusia din cauza Ucrainei. SUA și aliații săi au amenințat cu sancțiuni împotriva Rusiei, care a acumulat trupe la granița cu vecinul său din sud-vest, în cazul unei escaladări a amenințărilor la adresa Kievului.

Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii, a remarcat „riscurile geopolitice crescute” și a spus că alți factori externi au inclus o creștere continuă a prețurilor la energie și la alte mărfuri, inclusiv la alimente.

Guvernatoarea băncii a mai spus că această creștere economică rapidă și lipsa forței de muncă sporesc presiunile inflaționiste.

Dacă nu luăm măsuri pentru a readuce [economia] la o creștere echilibrată, supraîncălzirea acesteia se va consolida și va duce la o accelerare necontrolată a inflației și la o încetinire ulterioară a creșterii economice”, a spus Nabiullina.

Produsul intern brut al Rusiei ar trebui să crească între 2% și 3% în acest an și cu 1,5% până la 2,5% anul viitor.

Banca centrală a Rusiei a fost una dintre cele mai agresive din lume în ceea ce privește creșterea ratelor pentru a încerca să limiteze inflația, ceea ce alimentează îngrijorarea tot mai mare pentru politica monetară la nivel mondial.

Banca centrală din Rusia ar putea efectua o nouă creștere a ratei la următoarea ședință, programată pentru 18 martie.

Obiectivul politicii sale rămâne acela de a readuce inflația la 4% anul viitor. În acest an, banca preconizează o inflație anuală de 5-6%. În ianuarie, inflația a ajuns la 8,7% și a crescut în continuare la începutul lunii februarie, a precizat banca.

The post Rata dobânzii crește necontrolat în Rusia, în condiții de riscuri geopolitice appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code