Flux-stiri

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud va organiza un referendum privind aderarea la Rusia

Anatoli Bibilov și PutinAnatoli Bibilov și Putin

  • Osetia de Sud, punctul central al războiului dintre Rusia și Georgia din 2008, va decide în iulie dacă se va integra sau nu în Rusia.
  • Regiunile separatiste ucrainene Donețk și Lugansk și-au exprimat, de asemenea, interesul de a se alătura Rusiei.
  • Ofensiva pe scară largă asupra Ucrainei a stârnit un val de solidaritate în Georgia.

Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a anunţat, vineri seară, convocarea unui referendum pe 17 iulie pe tema posibilităţii de a deveni parte a Rusiei, informează agenţia Tass, citată de Reuters.

Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia imediat după intervenţia militară din Georgia, în 2008. Moscova are trupe în aceste regiuni separatiste, le susţine financiar şi le-a oferit locuitorilor cetăţenie rusă, în cadrul eforturilor de menţinere a influenţei în fostul spaţiu sovietic.

Anatoli Bibilov, preşedintele Osetiei de Sud, a emis vineri seară un decret prin care convoacă un referendum pe 17 iulie pe tema unirii cu Rusia. Osetia de Sud are aproximativ 60.000 de locuitori şi este vecină cu Osetia de Nord, o regiune a Rusiei.

„Ne întoarcem acasă”, a declarat Bibilov pe Telegram. „A venit timpul să ne unim o dată pentru totdeauna. Osetia de Sud și Rusia vor fi împreună. Acesta este începutul unei noi și mari povești”.

Anatoli Bibilov semnalase pe 30 martie intenţia de a convoca un referendum privind unirea cu Rusia, iniţiativa fiind catalogată drept inacceptabilă de Administraţia Georgiei. În august 2008, Rusia a lansat un asalt împotriva Georgiei, care se lupta cu poliția pro-rusă din Osetia de Sud, după ce aceasta a bombardat satele georgiene. Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului mediată de Uniunea Europeană, dar au făcut peste 700 de victime și au provocat strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.

Rusia și-a exprimat speranța că noul lider, Alan Gagloev, va păstra continuitatea în relațiile cu Moscova. Anunțul a fost făcut în cea de-a 79-a zi a campaniei militare a Rusiei în Ucraina, soldată cu mii de morți și cu peste șase milioane de persoane care au fugit din țara pro-occidentală.

The post Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud va organiza un referendum privind aderarea la Rusia appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code