Flux-stiri

STUDIU: Calitatea actului medical este diferită în funcţie de sexul chirurgului

  • Un studiu realizat în America de Nord a demonstrat că sexul medicului chirurg influenţează calitatea intervenţiei medicale.
  • Pacientele operate de chirurgi bărbaţi au avut cel mai mult de suferit.
  • În cazul pacienţilor de sex masculin, diferenţele s-au văzut atunci când au fost operaţi de către chirurgi femei.

Un studiu realizat în America de Nord a demonstrat că sexul medicului chirurg influenţează calitatea intervenţiei medicale. Cercetătorii au analizat experienţele a peste 1,3 milioane de adulţi şi circa 3.000 de chirurgi din Canada, observând rezultatele de la diverse operaţii, în perioada 2007-2019. Au fost analizate intervenţii chirurgicale precum cea de apendicită, de genunchi, înlocuire de şold şi intervenţii pe coloana vertebrală.

Studiul, citat de Harvard Health Publishing, a urmărit să vadă dacă au apărut complicaţii postoperatorii, reinternare în spital sau deces în primele 30 de zile de la intervenţia chirurgicală la patru categorii de pacienţi: bărbaţi operaţi de un chirurg bărbat (39% din operaţii), femei operate de un chirurg bărbat (50%), femei operate de un chirurg femeie (7%) şi bărbaţi operaţi de un chirurg femei (4%).

Circa 15% din pacienţi spun că au avut rezultate nefavorabile. În plus, a existat un risc uşor crescut de complicaţii precum hemoragie, infarct, risc de deces, insuficienţă renală atunci când sexul chirurgului era diferit de cel al pacientului, comparativ cu pacienţi operaţi de chirurgi de acelaşi sex, conform studiului publicat în Jama Surgery.

Pacientele operate de chirurgi bărbaţi au avut cel mai mult de suferit. Comparativ cu cele operate de chirurgi femei, acestea au avut o rată de 11% mai mare de a fi reinternate în spital, un risc de complicaţii post-operatorii cu 16% mai mare şi un risc de decesc cu 32% mai ridicat.

Şi în cazul pacienţilor de sex masculin, diferenţele s-au văzut atunci când au fost operaţi de către chirurgi femei: au avut un risc de deces mai mic cu 13% şi o rată mai mică de reinternare în spital.

Totuşi, nu se pot trage concluzii pripite, întrucât studiul este unul observaţional şi nu spune şi de ce apar rezultatele de faţă. Însă, important de precizat este că, înaintea unei intervenţii chirurgicale trebuie să primeze încrederea şi comunicarea între pacient/ă şi chirurg, expertiza şi experienţa acestuia/acesteia şi gradul de respectare al standardelor medicale. Şi desigur, ne-am hazarda dacă am spune că este de dorit sau că se poate, de facto, (dat fiind numărul mic de femei chirurg) ca medicul să fie ales strict sau, îndeosebi, în funcţie de sexul său, este concluzia specialiştilor.

The post STUDIU: Calitatea actului medical este diferită în funcţie de sexul chirurgului appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code