Flux-stiri

STUDIU. Microparticule de plastic au fost descoperite pentru prima dată în sânge

  • Cercetători olandezi au descoperit, pentru prima dată, particule de plastic în sânge.
  • 17 din 22 de voluntari aveau microplastice „cuantificabile” în sânge.
  • Intoxicațiile cu particule de microplastic nu pot fi depistate în analizele uzuale.

Plasticul este periculos pentru sănătate, cu consecințe asupra organismului. Cercetători de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam
au descoperit microparticule de plastic în sânge. Este pentru prima dată când se face o asemenea descoperire.

Potrivit studiului, 77% dintre participanții la cercetare au avut microplastice în sânge. Cele mai multe dintre aceste particule provenind de la materiale folosite la ambalarea produselor pe care la consumăm.

„Aceste particule fie le inspirăm din aer, fie le înghițim din diverse alimente. În special, dacă consumăm animale marine contaminate din apă cu astfel de particule toxice”, spune doctorul Costin Streba, cercetător la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

Tot el avertizează că, deși nu există studii certe care să lege aceste intoxicații de anumite boli, există riscul să provoace de la afecțiuni digestive până la dereglări hormonale.

„Toate aceste dezechilibre pot să fie cauzate de substanțe toxice, substanțe nocive și inclusiv de aceste microparticule de plastic. Vorbim despre neurotoxicitate, pentru că odată ajunse în circuitul sangvin ele ajung la creier, ajung la toate celelalte structuri nervoase și pot și acolo să ducă la dereglări. Vorbesc despre studii experimentale care pot să arate efecte la nivelul populației.”, spune Costin Streba, cercetător la UMF Craiova.

„Microplasticele ne pot intoxica cu metale grele, cum sunt aluminiul, mercurul sau plumbul. Acestea nu pot fi descoperite în analizele uzuale pe care le facem”, spune medicul Gabriel Mogoș, medic chirurg.

El le recomandă pacienților cu simptome inexplicabile, cum ar fi oboseală, insomnia sau agitație, analize complexe, printre care cea minerală-țesulară, adică a firului de păr.

„Sunt destul de greu de depistat din sânge, iar informațiile pe care le oferă sângele sunt mai mult informații extracelulare. Pe noi ne interesează ce se întâmplă în celulă, în țesuturi.(…) Această analiză complexă ne oferă niște informații importante despre tipul de metabolism, ce se întâmplă la nivel neuroimunitar sau neuro-imuno-endocrin.”

În urmă cu câțiva ani, Uniunea Europeană a decis eliminarea unor produse din plastic pentru a reduce poluarea mediului. În august 2021, și Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a interzis folosirea tacâmurilor de plastic, a farfuriilor de unică folosință din plastic, bețișoarelor pentru urechi și paielor pentru băuturi.

The post STUDIU. Microparticule de plastic au fost descoperite pentru prima dată în sânge appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code