Flux-stiri

Teama de război determină românii să schimbe euro la preț de speculă. Ce trebuie să știți

curs valutarcurs valutar

  • Teama de război determină românii să schimbe euro la preț de speculă, prin oraș euro se dă la un curs de 5,3 lei, deși cursul oficial este 4,949.
  • O mulțime de români au stat la cozi interminabile la pașapoarte, au mers la vânătoare de iodură de potasiu la toate farmaciile din oraș, iar alții și-au făcut planuri de plecare pentru a fugi spre vest sau spre sud.
  • Alianța Nord-Atlantică are obligația de a interveni cu tot ce au în dotare; avioane moderne, piloți antrenați și buni cunoscători ai strategiei militare și tehnicilor de luptă.

Teama de război determină românii să schimbe euro la preț de speculă, prin oraș euro se dă la un curs de 5,3 lei, deși cursul oficial este 4,949. O mulțime de români au stat la cozi interminabile la pașapoarte, au mers la vânătoare de iodură de potasiu la toate farmaciile din oraș, iar alții și-au făcut planuri de plecare pentru a fugi spre vest sau spre sud.

Războiul nu ar putea fi mai departe de România decât este acum. Într-adevăr, rușii au invadat Ucraina, situația este critică, civilii mor, alții primesc azil politic, dar Ucraina este o țară în care Rusia era deja prezentă în Crimeea și Donbas și, totuși, a durat aproape 8 ani să pregătească terenul pentru acest război. Există șanse extrem de slabe ca România, care este în NATO și UE, sa fie invadată de ruși.

Alianța Nord-Atlantică are obligația de a interveni cu tot ce au în dotare; avioane moderne, piloți antrenați și buni cunoscători ai strategiei militare și tehnicilor de luptă. România nu mai este o țară atât de ușor de invadat ca în perioada celui de-al doilea război mondial. Sancțiunile împotriva Rusiei, dacă atacă o țară din Uniunea europeană și membră NATO, ar fi mult mai dure decât în prezent.

Ce spun băncile despre cererea mărită de valută

De la finalul săptămânii trecute, cererea de euro cash a crescut din cauza atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei şi al exodului de ucraineni care fug din calea războiului. În aceste condiţii, cererea de lei şi euro cash a crescut, în special în partea de nord a ţării. Pe fondul acestei crize, populaţia a început să cumpere euro de la casele de schimb valutar, ceea ce a mărit cererea de euro. 

Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, a menţionat: Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei, relatează Ziarul Financiar

Pe piaţa valutară interbancară, acolo unde au loc schimburile valutare electronice, lucrurile se desfăşoară normal, nu există nicio presiune, iar cursul leu/euro este stabil.

Este normal ca oamenii să întrebe în astfel de situaţii ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă. Unii dintre ei îşi schimbă leii în euro, ceea ce nu este o problemă. 

Este adevărat că au intervenit situaţii pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde cererea de euro a crescut, la fel şi cursul. Aceeaşi situaţie se regăseşte în toate ţările care au graniţă cu Ucraina, în Ungaria, Polonia. 

Casele de schimb valutar, care sunt în afara băncilor, se aprovizionează cu euro de la populaţie, care e principalul cumpărător, dar şi vânzător de valută.

Acum, populaţia a vândut mai puţină valută, mai ales că a intervenit conflictul din Ucraina. 

În aceste condiţii, casele de schimb trebuie să facă rost de euro, iar principala sursă de aprovizionare sunt băncile, care au euro cash suficient. Dar şi la euro sunt anumite situaţii, pentru că în momentul în care creşte cererea de cash, euro trebuie să vină din afară, de la băncile corespondente ale băncilor din România. 

Sunt curse speciale care vin atunci când este o cerere mai mare de euro cash. Dar aceste curse nu pot să vină peste noapte. Noi monitorizăm cu atenţie situaţia, iar lucrurile se vor calma pe măsură ce aprovizionarea cu euro cash va creşte. 

Cardurile bancare pot fi folosite la ieșirea din țară

Dacă pe piaţa valutară interbancară, acolo unde BNR a spus că urmăreşte şi vrea stabilitatea cursului leu/euro, e linişte, pe piaţa caselor de schimb cursul a depăşit 5 lei/ euro, cotaţiile curente situându-se între 5,1 lei la cumpărare şi 5,2/5,3 la vânzare. Şi atâta timp cât vânzarea de valută s-a redus, casele de schimb au întâmpinat probleme în a satisface cererea de euro. 

„Este adevărat că acum euro se cumpără mai mult şi se vinde mai puţin, dar lucrurile se vor calma. Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii”, a mai spus Adrian Vasilescu. 

Totuși, nu este indicat să cedați panicii și nu schimbați euro la casele de schimb unde preturile sunt umflate puternic de speculă și de o cerere prea mare de moment. Eventual, în cazul în care ne vom vedea nevoiți dintr-o dată să părăsim țara, leul va putea fi util în continuare, iar cardurile bancare vor fi de folos chiar și după ce trecem granița României.

La casele de schimb valutar, vânzătorii îşi permit să majoreze preţul de mai multe ori pe zi, pe fondul cererii mari. Problema este că, în astfel de situatii, atunci când cererea este în creștere, oferta întotdeauna se va grăbi să o întâlnească, iar băncile din România, pentru a face faţă cererii mai mari de valută, au început să importe numerar din alte ţări. 

Banca de stat, CEC Bank, de exemplu, aduce în această perioadă valută în numerar din import, din alte ţări. Înainte de război nu era nevoie de import, pentru că băncile cumpărau valută de la cele care aveau numerar în plus. 

Unele case de schimb valutar cer în perioada aceasta chiar şi 5,35 de lei pentru un euro. Unele exchange-uri din ţară lucrează cu lista de aşteptare, ca urmare a cererii mari de valută.

În Capitală, pentru că au mulţi clienţi, unele exchange-uri îşi permit să modifice tariful şi de mai multe ori pe zi

Cât despre pașapoarte, nu strică să avem unul făcut, dar nu merită așteptarea la cozile kilometrice din această perioadă.

The post Teama de război determină românii să schimbe euro la preț de speculă. Ce trebuie să știți appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code