Flux-stiri

Un robot-pește a fost creat să elimine microplasticele din mări și oceane

plastic în oceaneplastic în oceane

  • Oamenii de ştiinţă au proiectat un mic robot-peşte care este programat să elimine microplasticele din mări şi oceane, adsorbindu-le pe corpul său moale şi flexibil.
  • Peştele-robot are o lungime de doar 13 mm şi, datorită unui sistem laser cu lumină din coadă, înoată şi se deplasează cu aproape 30 mm pe secundă, o viteză similară cu cea cu care plămânii plutesc în derivă în apa în mişcare.
  • Microplasticele sunt miliardele de particule de plastic minuscule care se fragmentează din obiectele de plastic mai mari folosite zilnic, cum ar fi sticlele de apă, anvelopele de maşină şi tricourile sintetice.

Oamenii de ştiinţă au proiectat un mic robot-peşte care este programat să elimine microplasticele din mări şi oceane, adsorbindu-le pe corpul său moale şi flexibil.

Cercetătorii de la Universitatea Sichuan au dezvăluit o soluţie inovatoare pentru a depista poluanţii atunci când vine vorba de contaminarea apei: proiectarea unui mic robot-peşte autopropulsat care poate înota, se poate agăţa de microplasticele care plutesc liber şi se poate repara singur dacă se taie sau se deteriorează în timpul expediţiei sale.

„Este foarte important să dezvoltăm un robot care să colecteze cu precizie şi să preleveze probe de poluanţi microplastici dăunători din mediul acvatic”, a declarat Yuyan Wang, cercetător la Institutul de Cercetare a Polimerilor din cadrul Universităţii Sichuan şi unul dintre autorii principali ai studiului. Invenţia inedită a echipei sale este descrisă într-un articol de cercetare publicat în revista Nano Letters. „Din câte ştim noi, acesta este primul exemplu de astfel de roboţi moi”.

Peştele-robot are o lungime de doar 13 mm şi, datorită unui sistem laser cu lumină din coadă, înoată şi se deplasează cu aproape 30 mm pe secundă, o viteză similară cu cea cu care plămânii plutesc în derivă în apa în mişcare, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au creat robotul din materiale inspirate de elemente care prosperă în mare: năutul, cunoscut şi sub numele de nacre, care este învelişul interior al scoicilor de scoică. Echipa a creat un material asemănător cu nacre prin stratificarea diferitelor foi microscopice de molecule în funcţie de gradientul chimic specific al nacrelor.

Acest lucru le-a permis să creeze un robo-peşte care este elastic, flexibil la răsucire şi chiar capabil să tragă o greutate de până la 5 kg, potrivit studiului.

Cel mai important, peştele bionic poate absorbi bucăţile de microplastice care plutesc liber în apropiere, deoarece coloranţii organici, antibioticele şi metalele grele din microplastice au legături chimice puternice şi interacţiuni electrostatice cu materialele peştilor. Acest lucru le face să se agaţe de suprafaţa sa, astfel încât peştele poate colecta şi elimina microplasticele din apă. „După ce robotul colectează microplasticele din apă, cercetătorii pot analiza în continuare compoziţia şi toxicitatea fiziologică a microplasticelor”, a declarat Wang.

În plus, materialul nou creat pare să aibă şi abilităţi de regenerare, a mai spus Wang, care este specializat în dezvoltarea de materiale cu autovindecare. Astfel, peştele-robot se poate vindeca singur până la 89% din capacitatea sa şi poate continua să adsorbe chiar şi în cazul în care suferă unele deteriorări sau tăieturi – ceea ce s-ar putea întâmpla des dacă merge la vânătoare de poluanţi în ape agitate.

Microplasticele sunt miliardele de particule de plastic minuscule care se fragmentează din obiectele de plastic mai mari folosite zilnic, cum ar fi sticlele de apă, anvelopele de maşină şi tricourile sintetice. Acestea reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu ale secolului XXI, deoarece, odată ce sunt dispersate în mediul înconjurător prin descompunerea materialelor plastice mai mari, sunt foarte greu de eliminat, ajungând în apa potabilă, în produsele agricole şi în alimente, dăunând mediului şi sănătăţii animalelor şi oamenilor.

The post Un robot-pește a fost creat să elimine microplasticele din mări și oceane appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code