Flux-stiri

Un sit vechi de 2.000 de ani, dezvăluit de o tehnologie revoluționară de scanare cu laser

  • Uriașul sit din sud-estul statului mexican Veracruz, presărat cu capete de piatră care înfățișează vechii regi olmeca, ar fi fost invizibil pentru cei care ar fi trecut pe lângă el fără utilizarea Lidar.
  • Cercetătorii au descoperit aproape 500 de complexe pătrate, datând din perioada 1.050 î.Hr. și 400 î.Hr., centrate în jurul sitului San Lorenzo.
  • În sit au fost descoperite 10 capete uriașe de piatră, care ar fi putut fi sculptate ca portrete ale unor conducători olmeci.

Uriașul sit din sud-estul statului mexican Veracruz, presărat cu capete de piatră care înfățișează vechii regi olmeca, ar fi fost invizibil pentru cei care ar fi trecut pe lângă el fără utilizarea Lidar. O lume pierdută de situri religioase antice construite de cea mai veche civilizație din America a fost descoperită printr-o tehnică de ultimă generație de scanare a solului.

Cercetătorii au descoperit aproape 500 de complexe pătrate, datând din perioada 1.050 î.Hr. și 400 î.Hr., centrate în jurul sitului San Lorenzo – care este asociat cu civilizația Olmec. Takeshi Inomata, un arheolog de la Universitatea din Arizona, a explicat în revista științifică Nature Human Behaviour că un sit ceremonial de mari dimensiuni și necunoscut până acum a fost descoperit la San Lorenzo cu ajutorul scanerelor Lidar.

Complexul, de aproximativ 1.300 de metri pe 900 de metri, avea 20 de platforme ridicate. Scopul exact al platformelor rămâne un mister, a spus el. În sit au fost descoperite 10 capete uriașe de piatră, care ar fi putut fi sculptate ca portrete ale unor conducători olmeci. La fel ca multe situri preistorice mari, complexul olmec pare să fi fost amenajat pentru a se alinia cu Soarele în anumite perioade ale anului.

„Planurile orașelor care simbolizează cosmologiile au fost recunoscute de mult timp ca fiind un element definitoriu al civilizațiilor mesoamericane”, au scris cercetătorii. „Aceste centre au fost probabil primele expresii materiale ale conceptelor de bază ale calendarelor mesoamericane”, a declarat Inomata.

Calendarul olmec consta din „luni” de 20 de zile, despre care Inomata crede că erau reprezentate de cele 20 de platforme. Lidar, tehnologia care a scos la iveală situl, a revoluționat arheologia în ultimii ani.

Co-autorul studiului, Juan Carlos Fernandez-Diaz, a declarat: „Avantajul Lidar este că oferă o vedere tridimensională, la vedere, a peisajului și a modificărilor aduse de oameni, vechi și moderni, sub forma construcțiilor, a transportului, a infrastructurii agricole și de control al apei”.

El a adăugat că Lidar poate permite, de asemenea, cercetătorilor să „vadă” detalii ale orașelor pierdute îngropate sub păduri dense. Takeshi a afirmat că această tehnologie a deschis noi domenii ale arheologiei: „Era de neconceput să studiezi o zonă atât de mare până acum câțiva ani. Lidar, disponibil publicului, transformă arheologia. Siturile sunt mari pe orizontală, dar nu și pe verticală. Oamenii se vor plimba pe unul dintre ele și nu vor observa spațiul său dreptunghiular, dar noi îl putem vedea cu Lidar foarte bine.”

The post Un sit vechi de 2.000 de ani, dezvăluit de o tehnologie revoluționară de scanare cu laser appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 25 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code