Flux-stiri

Variola maimuței. OMS convoacă o reuniune de urgență, în timp ce numărul de cazuri depășește 100 în Europa

variola maimuțeivariola maimuței

  • Autoritățile britanice au declarat joi că au oferit un vaccin antivariolic unor lucrători din domeniul sănătății și altor persoane care ar fi putut fi expuse la variola maimuțelor.
  • Din 1970, au fost raportate cazuri de variola maimuței în 11 țări africane.
  • Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urma să organizeze vineri o reuniune de urgență pentru a discuta despre recenta epidemie de variola maimuțelor, o infecție virală mai frecventă în vestul și centrul Africii, după ce mai mult de 100 de cazuri au fost confirmate sau suspectate în Europa.

În ceea ce Germania a descris ca fiind cel mai mare focar de infecție înregistrat vreodată în Europa, cazurile au fost confirmate în cel puțin cinci țări – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania și Italia – precum și în Statele Unite, Canada și Australia.

Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și s-a răspândit rareori în afara Africii, astfel încât această serie de cazuri a declanșat îngrijorarea. Cu toate acestea, oamenii de știință nu se așteaptă ca această epidemie să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de ușor ca SARS-COV-2.

Variola maimuței este, de obicei, o boală virală ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și o erupție cutanată cu umflături distinctive.

Cu mai multe cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și mai răspândit focar de variolă de maimuță văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forțelor armate germane, care a detectat vineri primul caz în această țară.

Autoritățile britanice au declarat joi că au oferit un vaccin antivariolic unor lucrători din domeniul sănătății și altor persoane care ar fi putut fi expuse la variola maimuțelor. Comitetul OMS care urmează să se reunească este Grupul consultativ strategic și tehnic privind riscurile infecțioase cu potențial pandemic și epidemic (STAG-IH), care consiliază OMS cu privire la riscurile de infecție care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea mondială.

Din 1970, au fost raportate cazuri de variolă a maimuțelor în 11 țări africane. Nigeria a avut un focar de amploare începând din 2017 – până în prezent, în acest an, au existat 46 de cazuri suspecte, dintre care 15 au fost confirmate între timp, potrivit OMS.

Primul caz european a fost confirmat la 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria. De atunci, peste 100 de cazuri au fost confirmate în afara Africii, potrivit unui tracker realizat de un academician de la Universitatea din Oxford.

Multe dintre cazuri nu au legătură cu călătoriile pe continent. Prin urmare, cauza acestei răspândirii variolei maimuței este neclară, deși autoritățile sanitare au declarat că există un potențial grad de răspândire comunitară.

The post Variola maimuței. OMS convoacă o reuniune de urgență, în timp ce numărul de cazuri depășește 100 în Europa appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code