Flux-stiri

Ziua Regalității a fost transformată în Ziua Independenței

  • Ziua Regelui a fost transformată în Ziua Independenței. 10 mai a fost Ziua Națională a României între 1866 și 1947. Din 2015, 10 mai este sărbătoare națională.
  • Regimul Iliescu a cerut ca regele să fie declarat persona non grata. Mihai I și-a reprimit cetățenia română în 1997.
  • A fost înmormântat cu onoruri naționale la Curtea de Argeș.

Este Ziua Regalității, politicienii îi spun a Independenței Naționale, sărbătoare națională. Pe 10 mai 1866 sosește la București Carol de Hohenzollern Sigmaringen. Tot pe 10 mai, în 1881, România devine regat, iar principele Carol devine primul rege al românilor. Din 1866 și până în 1947, 10 mai a fost ziua națională a României, cu o pauză de un an în 1917, din cauza ocupației germane.

Abia în 2015, familia regală a României primește o reparație morală din partea politicienilor, care declară 10 mai sărbătoare națională, dar fără a da zi liberă și fără a spune în lege de ce este sărbătoare națională. Iar în 2021, o altă lege spune că este Ziua Independenței Naționale a României. Pentru că, în 1877, Parlamentul a votat declarația de independență față de Imperiul Otoman. O palmă în plus adusă familiei regale care, din 1947, este constant marginalizată și persecutată de clasa politică.

Greu, foarte greu, au reușit politicienii români să îl accepte și pe ultimul rege al românilor, Mihai întâi.
În 1990, de Crăciun, regele vine în țară, pentru 24 de ore. Nici măcar atât nu apucă să stea, este trimis în Elveția. Revine, în 1992, de Paște, când merge la Putna la Înviere. În jur de un milion de români îl așteaptă la București.

The post Ziua Regalității a fost transformată în Ziua Independenței appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code