Flux-stiri

45 de zile de concediu plătit pentru o anumită categorie de salariați

  • Veşti bune pentru o categorie de angajaţi: unii salariaţii vor beneficia de 45 zile de concediu anual plătit.
  • Astfel, începând din această lună, salariaţii care îngrijesc pacienţi cu afecţiuni oncologice vor beneficia de un concediu anual plătit de 45 de zile.
  • O parte din modificările prezentei legi a intrat în vigoare la două luni de la data publicării, respectiv din data de 16 aprilie.

Veşti bune pentru o categorie de angajaţi: unii salariaţii vor beneficia de 45 zile de concediu anual plătit. Care sunt regulile pentru accesarea acestuia?

La jumătatea lunii februarie, a fost adoptată o lege pentru pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate care prevede introducerea unui nou tip de concediu medical plătit, începând cu această lună, notează ZF.

Astfel, începând din această lună, salariaţii care îngrijesc pacienţi cu afecţiuni oncologice vor beneficia de un concediu anual plătit de 45 de zile.

În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

De aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice. În situaţia pacientului cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

Acest concediu a fost introdus prin lege anul trecut

Noul concediu medical plătit a fost introdus prin Legea nr. 24 din 15 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 156 din 16 februarie 2022.

Beneficiază de concediu şi de indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi la tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament”, conform actului normativ.

O parte din modificările prezentei legi a intrat în vigoare la două luni de la data publicării, respectiv din data de 16 aprilie.

The post 45 de zile de concediu plătit pentru o anumită categorie de salariați appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code