Flux-stiri

A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume, vizibilă cu ochiul liber

Bacterie Thiomargarita magnificaBacterie Thiomargarita magnifica

  • Bacteria Thiomargarita magnifica a fost descoperită e într-o mlaștină de mangrove din Caraibe.
  • Aceasta este de aproximativ 5.000 de ori mai mare decât bacteriile obișnuite și este vizibilă cu ochiul liber.
  • Cea mai mare concentrație de ThiomargaritaI găsită a fost pe o pungă de plastic.

Oamenii de știință au descoperit cea mai mare bacterie din lume într-o mlaștină de mangrove din Caraibe.

Deși majoritatea bacteriilor sunt microscopice, Thiomargarita magnifica este de mărimea unei gene umane și poate fi observată cu ochiul liber. Organismul nu este periculos pentru oameni, dar i-a lăsat pe oamenii de știință uimiți de mărimea sa.

„Aceste bacterii sunt de aproximativ 5.000 de ori mai mari decât majoritatea bacteriilor. Și pentru a pune lucrurile în perspectivă, este echivalentul pentru noi, oamenii, de a întâlni un alt om care ar fi la fel de înalt ca Muntele Everest”, a declarat Jean-Marie Volland de la Joint Genome Institute din cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory din Statele Unite.

Măsurând un centimetru lungime, bacteria a fost descoperită pe frunzele de mangrove în descompunere, în Caraibe. Specia aparține genului Thiomargarita. Profesorul Silvina Gonzalez-Rizzo, de la Universitatea din Antile, Guadelupa, a explicat cum a fost numită: „Magnifica pentru că magnus în latină înseamnă mare și cred că este superbă ca și cuvântul francez magnifique”. Ea a adăugat: „Acest tip de descoperire deschide noi întrebări despre morfotipurile bacteriene care nu au mai fost studiate până acum”.

Inițial, descoperirea fost pusă deoparte, dar mai mulți ani de scanări și utilizarea unei tehnici de secvențiere genetică mai târziu, oamenii de știință au identificat și clasificat în cele din urmă procariotul. Profesorul Silvina Gonzalez-Rizzo, care a efectuat secvențierea genelor, a declarat: „Am crezut că sunt eucariote – organisme cu un nucleu. Nu am crezut că este o bacterie, deoarece erau foarte mari, cu aparent multe filamente”.

Descoperirea a fost făcută cu tehnologii de ultimă generație

„Ne-am dat seama că erau unice pentru că arătau ca o singură celulă. Faptul că erau un microb macro a fost fascinant.” Scanerele de ultimă generație au făcut ca celulele uriașe să poată fi văzute în trei dimensiuni, la un zoom mare și cu detalii rafinate. Imaginile au confirmat că acestea erau celule unice și nu filamente multicelulare.

Au fost identificate, de asemenea, compartimente noi, legate de membrană. Acestea conțineau clustere complexe și abundente de ADN – numite pepiniere, după numele semințelor mici din fructe. Dr. Volland a declarat: „Bacteriile conțin de trei ori mai multe gene decât majoritatea bacteriilor și sute de mii de copii ale genomului care sunt răspândite în întreaga celulă.”

Oamenii de știință au stabilit că T. magnifica este o bacterie chemosintetică. Aceasta își produce propriul combustibil – zahărul – prin oxidarea compușilor de sulf creați de materia organică în descompunere care poate fi găsită în mlaștina de mangrove. Pentru a se dezvolta, trebuie doar să găsească ceva solid de care să se agațe.

„I-am găsit atașați de cochilii de stridii, de frunze și ramuri, dar și de sticle de sticlă, pet-uri sau frânghii”, a declarat profesorul Olivier Gros, microbiolog la Universitatea din Antile. „Au nevoie doar de un substrat dur pentru a fi în contact cu sulfurile și în contact cu apa de mare pentru a obține oxigen și CO2. Cea mai mare concentrație de ThiomargaritaI găsită a fost pe o pungă de plastic – din păcate.”

The post A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume, vizibilă cu ochiul liber appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code