Flux-stiri

Aproape 15% dintre copiii români au fumat înainte de a împlini 15 ani

fumatorfumator

  • Consumul de tutun cauzează, anual, peste 36.600 de decese.
  • Potrivit studiilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 ani şi 15 ani au declarat că au fumat, iar 8,2% că au folosit ţigarete electronice în ultimele 30 de zile.
  • Specialiştii au redactat o strategie, a cărui obiectiv principal este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populaţia cu vârste cuprinse între 13 ani şi 15 ani.

Potrivit studiilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 ani şi 15 ani au declarat că au fumat, iar 8,2% că au folosit ţigarete electronice în ultimele 30 de zile. Acest obicei ar putea crește riscul de a fi internat în spital cu Covid-19, potrivit unui studiu.

Studiul, care a oferit date observaționale și genetice privind fumatul și Covid-19, pentru a consolida baza de dovezi, contrazice cercetările publicate la începutul pandemiei, care spun că fumatul ar putea contribui la protejarea împotriva virusului. Acestea au fost, ulterior, retrase după ce s-a descoperit că unii dintre autorii lucrării aveau legături financiare cu industria tutunului.

COVID-19 a provocat peste 40.000 de decese, în România, într-un singur an, iar consumul de tutun cauzează, anual, peste 36.600 de decese, arată membrii Iniţiativei 2035 Fără Tutun şi ai organizaţiei Salvaţi Copiii.

Este o situaţie îngrijorătoare pentru specialişti, care au redactat o strategie. Obiectivul principal este reducerea consumului de tutun la sub 5% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 ani şi 15 ani.

În septembrie 2016, societatea civilă, medicală şi academică a României a adus, în atenţia factorilor de decizie, prima strategie naţională integrată de reducere a consumului de tutun, „2035 – Prima generaţie fără tutun din România”. În prezent, iniţiativa este susţinută de peste 350 de organizaţii neguvernamentale.

Printre altele, specialiştii au atras atenţia că Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu conţine nici măcar una dintre măsurile recomandate de Planul European de Luptă Împotriva Cancerului în ceea ce priveşte combaterea consumului de tutun.

The post Aproape 15% dintre copiii români au fumat înainte de a împlini 15 ani appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code