Flux-stiri

AUR cere încheierea unui Acord privind protejarea limbii române în Ucraina

  • Senatorul Claudiu Târziu afirmă că autorităţile ucrainene trebuie să adopte toate măsurile pentru a asigura dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români.
  • Alianţa pentru Unirea Românilor reiterează poziţia sa de condamnare a agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei şi pledează pentru căutarea energică a unei soluţii pe calea paşnică a dialogului şi negocierilor între părţi.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să facă demersuri imediate pe lângă partea ucraineană pentru semnarea unui Acord privind protejarea limbii române în Ucraina, în beneficiul celor peste 500.000 de etnici români care trăiesc acolo.

Problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina sunt multe – accesul la învăţământul în limba maternă, hărţuirea liderilor comunităţii româneşti, utilizarea oficială a limbii române în administraţie şi în justiţie, finanţarea activităţilor asociaţiilor minorităţii române, mass-media în limba română, păstrarea identităţii religioase, limba română ca limbă de cult etc. – însă cea care poate fi soluţionată imediat priveşte dreptul de a învăţa în limba maternă. În intervenţia video pe care preşedintele Zelenski o va avea în Parlamentul României, trebuie să facă referire la acest lucru”, a declarat preşedintele AUR, deputatul George Simion.

Senatorul Claudiu Târziu afirmă că autorităţile ucrainene trebuie să adopte toate măsurile pentru a asigura dreptul la educaţie în limba maternă pentru etnicii români.

Acest lucru se poate rezolva rapid, printr-un acord bilateral. Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat recent disponibilitatea în acest sens, aşa că Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti are datoria să avanseze cu discuţiile. După acest prim pas, următorul trebuie să fie încheierea unui Acord cuprinzător privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a subliniat preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu.

Alianţa pentru Unirea Românilor reiterează poziţia sa de condamnare a agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei şi pledează pentru căutarea energică a unei soluţii pe calea paşnică a dialogului şi negocierilor între părţi.

The post AUR cere încheierea unui Acord privind protejarea limbii române în Ucraina appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code