Flux-stiri

Australia avertizează cu privire la pactul de securitate din Pacific. China spune că acest acord va eșua

AustraliaAustralia

  • Vineri dimineață, Wong a fost întâmpinată în cadrul unei ceremonii tradiționale de către omologul său din Fiji.
  • Acesta se va întâlni cu prim-ministrul Frank Bainimarama pentru a discuta despre politica privind schimbările climatice și despre extinderea programului de vize al Australiei pentru a permite lucrătorilor din Pacific să își aducă familiile în Australia.
  • Australia este îngrijorată de consecințele pactului de securitate al Insulelor Solomon.

Ministrul australian de externe Penny Wong a avertizat vineri, în cadrul unei vizite în Fiji, că există consecințe regionale în cazul pactului de securitate încheiat între Insulele Solomon și China, după ce omologul său chinez a declarat că intervenția în acest acord va eșua.

Diplomații de top ai celor două țări se află în vizite în insulele din Pacific. Wong a declarat vineri reporterilor că a călătorit în Fiji la câteva zile după ce a depus jurământul pentru a arăta prioritatea acordată Pacificului de către noul guvern australian. Australia respectă faptul că națiunile din Pacific iau propriile decizii cu privire la parteneri, dar este îngrijorată de consecințele pactului de securitate al Insulelor Solomon.

„Există consecințe, noi credem că este important ca securitatea regiunii să fie determinată de regiune”, a spus ea. „Lumea s-a schimbat, există mult mai multă competiție strategică, există mult mai multe perturbări ale normelor internaționale – invazia rusă în Ucraina este o demonstrație a acestui lucru. Sperăm să găsim împreună cu dumneavoastră o cale de ieșire din această situație”, a adăugat ea.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat cu o zi înainte, în cadrul unei conferințe de presă la Honiara, că „defăimările și atacurile” asupra pactului de securitate „vor fi o fundătură, iar orice interferență și sabotaj vor fi sortite eșecului”.

Wang a declarat că pactul de securitate „urmărește să ajute Insulele Solomon să își îmbunătățească capacitățile de poliție și de aplicare a legii și să sprijine Insulele Solomon pentru a-și proteja mai bine securitatea socială, protejând în același timp siguranța cetățenilor chinezi și a instituțiilor din Insulele Solomon”, potrivit detaliilor publicate de ministerul chinez de externe. China nu intenționează să înființeze o bază militară acolo, a precizat acesta.

„China sprijină țările insulare din Pacific în consolidarea cooperării în materie de securitate și în colaborarea pentru a aborda provocările de securitate regională”, a spus el. În cadrul unei întâlniri care va avea loc săptămâna viitoare în Fiji, Wang va încerca să obțină un acord de amploare cu 10 națiuni insulare privind securitatea și comerțul, care a neliniștit și mai mult Statele Unite și aliații săi din Pacific.

Președintele chinez Xi Jinping a propus o Inițiativă de securitate globală într-un discurs la Forumul Asiatic Boao din aprilie, pentru care Beijingul a căutat de atunci sprijin în cadrul unor întâlniri cu aliații săi diplomatici.

Trimisul special al Uniunii Europene pentru Indo-Pacific, Gabrielle Visenten, a declarat vineri la postul de radio ABC că faptul că China caută un acord la nivel regional cu un element de securitate este un semn clar că Beijingul caută să „strângă nodurile” cu națiunile din Pacific, iar Uniunea Europeană își va intensifica, de asemenea, angajamentul în Pacific.

The post Australia avertizează cu privire la pactul de securitate din Pacific. China spune că acest acord va eșua appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code