Flux-stiri

Bernard Tapie, om de afaceri controversat și fost proprietar Adidas, a murit la 78 de ani

Bernard TapieBernard Tapie

  • Bernard Tapie a fost proprietar al companiei Adidas.
  • Controversatul om de afaceri și fost ministru socialist a construit un imperiu sportiv şi de media, dar care ulterior s-a confruntat cu o serie de probleme juridice.
  • De asemenea, a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franţa.

Fostul ministru socialist francez şi om de afaceri controversat Bernard Tapie, fost proprietar al companiei Adidas, a murit duminică, 3 octombrie, la ora 8:40, potrivit unui comunicat al familiei sale, anunţă RFI. 

El a făcut o avere la începutul carierei sale preluând companii falimentare cu metode caracterizate drept dubioase şi şi-a etalat adesea averea, inclusiv prin cumpărarea unui iaht de 72 de metri şi a clubului de fotbal Olympique de Marseille, care a câştigat campionatul francez în perioada în care era proprietar. De asemenea, a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franţa. A fost pentru scurt timp ministru al afacerilor urbane în guvernul lui Francois Mitterrand, în 1992. Tapie a fost găsit vinovat într-o serie de cazuri de corupţie şi fraudă fiscală şi a fost închis timp de cinci luni.

După eliberarea din închisoare, în 1997, Tapie a adăugat showbiz-ul la diversele sale activităţi, încercând să joace teatru şi să găzduiască emisiuni radio şi TV. În 2012 a devenit, de asemenea, patron de presă, preluând cotidianul La Provence din sudul Franţei şi alte ziare.

A fost acuzat de fraudă

Un caz de fraudă l-a urmărit pe Tapie zeci de ani, implicând o tranzacţie extrem de controversată în valoare de 400 de milioane de euro acordată de o comisie guvernamentală de arbitraj, a cărei mărime a provocat o undă de şoc în Franţa. Comisia de arbitraj a considerat că Tapie a fost victima unei fraude atunci când şi-a vândut participaţia la compania Adidas în 1993 băncii franceze de stat Credit Lyonnais, care s-a dovedit că a subevaluat marca de îmbrăcăminte sportivă.

Cazul a implicat-o şi pe Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanţe, care acum conduce Banca Centrală Europeană. Ea a fost găsită vinovată de „neglijenţă” în acest caz. Modul în care Lagarde a gestionat cazul a stârnit suspiciuni că fostul său şef, Nicolas Sarkozy, pe care Tapie l-a susţinut la alegerile prezidenţiale din 2007, era favorabil omului de afaceri – acuzaţii pe care Sarkozy le-a negat vehement.

În toamna anului trecut, procesul de fraudă al lui Tapie a fost amânat din motive de sănătate precară, deoarece acesta suferea de un dublu cancer la stomac şi de cancer la esofag.

The post Bernard Tapie, om de afaceri controversat și fost proprietar Adidas, a murit la 78 de ani appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code