Flux-stiri

Biblioteca publică din New York va oferi publicului larg o selecție de titluri cenzurate sau interzise

  • Biblioteca publică din New York va oferi publicului larg o listă de cărți interzise sau persecutate în diferite state ale țării: lucrări despre gen, LGTBIQ+, identitate, rasă.
  • Veto-ul asupra cărților din bibliotecile și școlile publice nu este un fenomen recent, dar s-a răspândit în Statele Unite ca o pată de ulei, ca urmare a radicalizării extremei drepte
  • În majoritatea cărților cenzurate predomină conținutul sexual și rasial: de la Maus, romanul grafic clasic al lui Art Spiegelman despre Holocaust, eliminat de pe lista de lecturi școlare.

Instituția va oferi gratuit publicului larg o selecție de titluri cenzurate sau retrase în statele cu majoritate republicană, relatează El Pais.

Biblioteca publică din New York va oferi publicului larg o listă de cărți interzise sau persecutate în diferite state ale țării: lucrări despre gen, LGTBIQ+, identitate, rasă. Toate acele probleme care trezesc demonii dreptei radicale, într-o țară polarizată până în măduva oaselor și în care vetoul republican contribuie cu ardoare la rescrierea unei versiuni crude a clasicului Fahrenheit 451, romanul distopic al lui Ray Bradbury care, încă din anii ’50, a dat naștere unui scenariu apocaliptic, al rugurilor de cărți arse.

Datorită unui nou program anunțat săptămâna aceasta, oricine, nu doar deținătorii de carduri ale Bibliotecii Publice din New York – un serviciu public gratuit – poate căuta, împrumuta și citi în format electronic o selecție de cărți contestate (și adesea interzise) după ce le descarcă gratuit din aplicația bibliotecii. Programul, numit „Cărți pentru toți”, se va desfășura pentru început până la sfârșitul lunii mai.

Ce alte cărți au fost interzise din biblioteca americanilor

Veto-ul asupra cărților din bibliotecile și școlile publice nu este un fenomen recent, dar s-a răspândit în Statele Unite ca o pată de ulei, ca urmare a radicalizării extremei drepte și a reacției acesteia la mobilizările sociale împotriva rasismului sau a normalizării progresive a comunității LGBTIQ+. În majoritatea cărților cenzurate predomină conținutul sexual și rasial: de la Maus, romanul grafic clasic al lui Art Spiegelman despre Holocaust, eliminat de pe lista de lecturi școlare, la Beloved, lucrarea despre experiența sclaviei scrisă de Toni Morrison, laureată a premiului Nobel, până la The Handmaid’s Tale de Margaret Atwood și descrierea sa dură a totalitarismului.

De asemenea, bestselleruri precum Harry Potter și Twilight au ars la propriu în ruguri fundamentaliste pentru „influența lor demonică asupra tinerilor”. Citirea unei cărți ireverențioase pentru copii într-o școală primară din Mississippi a dus la concedierea profesorului asistent care o alesese. Cenzorii variază de la părinți la guvernatori republicani și pastori.

Noul Index a găsit în venerabila bibliotecă newyorkeză, care adăpostește sute de povești nespuse și înțelepciunea acumulată de milioane de lucrări, o frână, cel puțin pentru moment. Printre titlurile propuse în program se numără și un clasic al literaturii americane: „The Catcher in the Rye” de J. D. Salinger, romanul care a inoculat dragostea pentru lectură la zeci de generații și care, din cauza abordării unor subiecte precum prostituția, sexul în adolescență și consumul de alcool și tutun, a fost încă de la publicare sub atenta supraveghere a cenzurii. Pentru a contribui la reputația sa de literatură blestemată, este chiar cartea pe care o avea asupra sa ucigașul lui John Lennon atunci când l-a ucis pe muzician.

The post Biblioteca publică din New York va oferi publicului larg o selecție de titluri cenzurate sau interzise appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code