Flux-stiri

Blocaj la șefia CSM. Bogdan Mateescu rămâne interimar

  • Judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag au fost singurele candidate pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă nu au obținut voturile necesare.
  • Ulterior, actualul șef al forului, Bogdan Mateescu, s-a autopropus să rămână în funcție, ca interimar, până la numirea unui nou președinte.
  • Bogdan Mateescu este unul dintre judecătorii secției care au votat pentru excluderea din magistratură a lui Cristi Danileț.
  • Vicepreședinte al CSM a fost ales, pentru 2022, procurorul Andrei Nicolae Solomon.

Plenul CSM s-a reunit, astăzi, pentru a-şi alege noua conducere pentru 2022, însă fără sucess. Asta după ce candidaturile judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag, singurii magistrați înscriși în cursa pentru șefia forului, au fost respinse.

Andrea Annamaria Chiş, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, a obținut trei voturi „pentru” și opt „împotrivă”, în timp ce Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamț a primit două voturi „pentru”, două voturi nule și șapte „împotrivă”. De remarcat că unul dintre voturile „pentru” acordate judecătoarei Andrea Chiș a venit de la ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a confirmat acest lucru.

Ulterior, Bogdan Mateescu, președintele CSM în acest an, s-a autopropus să asigure interimatul din 6 ianuarie 2022, dacă până la acea dată un alt candidat nu va reuși să obțină majoritate de voturi.

Mateescu a votat pentru excluderea lui Cristi Danileț din magistratură

De altfel, Mateescu este unul dintre judecătorii care au votat pentru excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, după ce acesta a postat în social media mai multe clipuri legate de viața sa personală, în care tundea iarba, curăța piscina sau făcea karate.

Funcția de președinte al CSM, pe un an de zile, reprezintă o poziție cheie în sistemul judiciar. Instituția va face anul viitor trei mutări importante pentru justiția din România, între care numirea unui nou șef la Înalta Curte și la Inspecția Judiciară.

La acest moment, CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României.

The post Blocaj la șefia CSM. Bogdan Mateescu rămâne interimar appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code