Flux-stiri

Bulgaria expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj

spionajspionaj

  • Bulgaria a anunţat marţi că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj şi a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentanţei Moscovei, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări, cândva aliaţi apropiaţi, s-au amplificat.
  • Măsura, anunţată de ministerul de externe şi de premierul demisionar, a fost cea mai mare expulzare de diplomaţi ruşi de către Sofia în ultimii ani.
  • Nu a existat un răspuns imediat al Rusiei la acuzaţiile de spionaj.

Bulgaria a anunţat marţi că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj şi a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentanţei Moscovei, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări, cândva aliaţi apropiaţi, s-au amplificat.

Măsura, anunţată de ministerul de externe şi de premierul demisionar, a fost cea mai mare expulzare de diplomaţi ruşi de către Sofia în ultimii ani.

Astăzi am expulzat 70 de diplomaţi ruşi… Mulţi dintre ei au lucrat direct pentru serviciile (de informaţii), iar rolul lor diplomatic a fost mai degrabă o acoperire”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, care a pierdut săptămâna trecută un vot de neîncredere în Parlament.

Decizia reduce la mai mult de jumătate prezenţa diplomatică a Rusiei, care, potrivit lui Petkov, era de 114 persoane la sfârşitul lunii aprilie.

Ministerul bulgar de externe a declarat că decizia de a expulza atât de mult personal diplomatic rus a fost concepută pentru a reduce dimensiunea misiunii Moscovei la cea a reprezentanţei bulgare la Moscova şi ca un răspuns la ceea ce a numit activităţi incompatibile cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, o referire la activităţi de spionaj.

Nu a existat un răspuns imediat al Rusiei la acuzaţiile de spionaj.

Petkov a adoptat o poziţie neobişnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care s-a bucurat de legături strânse cu Moscova în timpul perioadei comuniste şi care a fost mult timp o atracţie pentru turiştii ruşi.

Ministerul de Externe a declarat că Bulgaria a limitat dimensiunea prezenţei diplomatice a Rusiei la 48 de persoane şi a cerut diplomaţilor ruşi expulzaţi să părăsească ţara până duminică la miezul nopţii.

Duminică, ne aşteptăm ca un avion plin, cu 70 de locuri, să decoleze spre Moscova”, a declarat Petkov.

Ministerul de Externe a precizat că Bulgaria îşi închide, de asemenea, temporar misiunea diplomatică din oraşul rus Ekaterinburg şi se aşteaptă ca Rusia să oprească temporar activităţile propriei misiuni din oraşul bulgar Ruse.

The post Bulgaria expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code