Flux-stiri

Care este procedura de suspendare a președintelui Iohannis. Ce spune Constituția

Klaus Iohannis la congresul PNL.Klaus Iohannis la congresul PNL.

Procedura de suspendare a șefului statului este stabilită prin Constituție, la Articolul 95.

„În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”, arată textul Legii Fundamentale.

Conform sursei citate, propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

„Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”, menționează Constituția României.

Cum poate fi suspendat șeful statului prin Referendum

Conform Legii referendumului, cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României”.

Articolul 10 al legii menționate prevede că „demiterea Președintelui României este aprobată, dacă a întrunit majoritatea voturilor cetățenilor înscriși în listele electorale”.

AUR strânge semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis

Încep procedurile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, a transmis, luni, deputatul George Simion, copreședinte AUR. El spune că documentul a fost semnat și de parlamentari ai PNL.

Azi, 1 noiembrie, la începutul lunii, într-o zi de luni, la fel cum anunțam pe 1 septembrie, demiterea lui Florin Cîțu, anunțăm azi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna procedura de suspendare și vom apela la sutele de mii de români care ne contactează și ne roagă să-l dăm jos pe Iohanis, pentru că o vorbă românească ne spune că peștele se împute de la cap”, anunță copreședintele AUR George Simion.

The post Care este procedura de suspendare a președintelui Iohannis. Ce spune Constituția appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code