- Generalul-maior (rez.) Batschelet crede că Rusia nu mai poate iniția acum un atac asupra țărilor baltice sau asupra Poloniei.
- Batschelet a subliniat că NATO trebuie să reconsolideze descurajarea care, în privința Rusiei, a eșuat.
- Analistul Justin Crump susține că militarii ruși din Ucraina reușesc să rezolve problemele de logistică.
„Nu cred că Rusia are capacitatea de a începe o nouă luptă acum”, a spus Generalul-maior (rez.) Allen Batschelet, la conferința New Strategy Center.
Generalul-maior (rez.) Allen Batschelet, fost Comandant al Corpului V al Forţelor Terestre ale SUA în Europa, fost Comandant al Comandamentului de Recrutare al Armatei, USAREC, co-fondator şi CEO al Horizon Strategies, SUA, a declarat, în cadrul conferinţei New Strategy Center ”War in Ukraine. Russian Aggression on the Doorstep of the Eastern Flank of NATO”, sesiunea a doua, numită ”A Month since the Russian Invasion of Ukraine. A Military Assessment”, din 24 martie, că rușii nu mai pot începe un alt atac asupra statelor baltice sau a Poloniei.
Despre posibilitatea și capacitatea Rusiei de a amenința statele baltice și Polonia, generalul-maior (rez.) Allen Batschelet, a declarat: „Nu cred că Rusia are capacitatea de a începe o nouă luptă acum. Dacă ar merge în Polonia sau într-o altă țară membră NATO, ar fi diferit. (…) Cu siguranță, descurajarea (n.r. a Rusiei din partea NATO) a eșuat. Trebuie să restabilim descurajarea din punct geostrategic, indiferent de ceea ce se va întâmpla la nivel tactic, să încercăm să menținem suveranitatea Ucrainei.
Obiectivul geopolitic este, bineînțeles, crearea unei descurajări credibile, astfel încât Putin să nu îndrăznească să vrea să meargă mai departe, profitând de ceea ce el crede că a fost un succes. Nu cred că astfel de inițiative sunt posibile (n.r. atacarea statelor baltice, a Poloniei). Nu cred că au capacitatea. Ar fi o greșeală strategică uriașă, care ar avea consecințe inimaginabile pentru Rusia”.
Capabilitățile logistice ale Rusiei în războiul din Ucraina au cântărit destul de mult în primele săptămâni ale războiului, încetinind înaintarea trupelor rusești spre capitala Kiev. Astfel, întrebați în cadrul conferinței dacă se observă îmbunătățiri de partea rusească a acestor elemente de logistică, Justin Crump, analist în domeniul intelligence şi cel militar, fondator şi CEO al Sibylline, Marea Britanie, a subliniat că: „Am văzut câteva îmbunătățiri pentru că, în fiecare săptămână, ni s-a spus că rușii nu mai au combustibil, mâncare, însă, cu toate acestea, reușesc să meargă mai departe.
Cu siguranță, s-au chinuit cu câteva săptămâni în urmă, însă cred că, după prima sau a doua săptămână, directorul de planificare al statului major – care i-a coordonat și în Siria – s-a implicat în această problemă. Evident, este ceva ce trebuia să se întâmple înainte de conflict, nu în mijlocul acestuia. (…) Am început să vedem (…) capabilități antidronă, prioritizarea reaprovizionării de muniție, artilerie”.
„Ceea ce am văzut până acum, însă, nu este suficient și cred că, indiferent de eforturile lor, nu pot aproviziona trei războaie separate care se desfășoară în același timp, dar în care luptele sunt independente. Cineva trebuie să le spună: «opriți-vă, faceți tot ce puteți să vă apărați artileria, reduceți numărul și distrageți atenția ucrainenilor (…), și luptați la nord de Donețk și la sud de Harkov, pentru a putea susține că ați distrus armata ucraineană și că v-ați îndeplinit misiunea». Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele săptămâni. Trebuie să prioritizeze aprovizionarea (n.r. cu echipamente)”, a mai spus Crump.
New Strategy Center a organizat joi, 24 martie, o nouă dezbatere dedicată războiului din Ucraina, la o lună de la debutul invaziei ruse. ”A Month since the Russian Invasion of Ukraine. A Military Assessment” a beneficiat de contribuția Gl. mr. (rez.) Allen Batschelet, fost Comandant al Corpului V al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, fost Comandant al Comandamentului de Recrutare al Armatei, USAREC, co-fondator și CEO al Horizon Strategies, SUA și Justin Crump, analist în domeniul intelligence și cel militar, fondator și CEO al Sibylline, Marea Britanie. Discuția a fost moderată de George Scutaru, CEO al New Strategy Center.
Participanții au făcut o evaluare a primelor patru săptămâni de război dintr-o perspectivă militară, analizând obiectivele inițiale și direcțiile de acțiune actuale ale Federației Ruse, cât și reacția forțelor ucrainene. De asemenea, discuția a avut în vedere și o perspectivă de viitor, în special în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a-și atinge obiectivele în Ucraina în contextul actual. În cadrul discuției, s-a subliniat importanța strategică a portului Odesa, cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră, și impactul unei eventuale cuceriri a orașului de către forțele ruse, inclusiv în ceea ce privește regiunea separatistă Transnistria și posibilul acces al Rusiei la gurile Dunării.
New Strategy Center organizează seria de evenimente ”War in Ukraine. Russian Aggression on the Doorstep of the Eastern Flank of NATO”, având ca temă agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
The post Ce mai este „special” la operațiunea militară a Rusiei din Ucraina? appeared first on Aleph News.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Vidjean Mihai – senior editor